Превърнаха паркинг в Пантеон край морето

Превърнаха паркинг в Пантеон край морето | StandartNews.com

Бургас. Паркингът пред кметството в Свети Влас се превърна в Пантеон на българската история. Идеята е на кмета на курортния град Иван Николов.

За целта са използвани антипаркинг стълбове, поставени пред кметството. Върху всеки от ограничителите е излят постамент и е монтирана плоча от черен гранит. Общо 19 на брой са паметниците, които увековечават известни възрожденци, будители, революционери и царе.

"Решихме да поставим най-напред бетонни ограничители, за да защитим площада от безразборно паркиране. Няколко месеца по-късно обаче доразвихме идеята и решихме да превърнем тези ограничители в постаменти на паметни плочи. В момента можем да се похвалим с една културно-историческа забележителност на открито", каза кметът на Свети Влас Иван Николов.

Върху всяка от плочите е гравиран ликът и името на известна личност и кратък цитат, останал в историята. В алеята на "знаменитите българи" са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Райна Княгиня и Паисий Хилендарски. От по-старата ни история са увековечени предимно владетели - хан Крум, хан Аспарух и Иван Асен ІІ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай