Прегледаха безплатно над 600 жени за рак на гърдата

Прегледаха безплатно над 600 жени за рак на гърдата | StandartNews.com

Черноочене. Над 600 жени от община Черноочене преминаха безплатен профилактичен преглед за рак на гърдата. Медицинските изследвания се извършиха в сградата на бившата поликлиника в Черноочене през почивните дни.

Кампанията се организирана от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) в София с активното съдействието на община Черноочене. По думите на кмета на Черноочене Айдън Осман е проявен голям интерес. Той подчерта, че целта е всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не, да получат възможност за профилактика.

„За прегледите поканихме два екипа. Направена бе предварителна разгласа и специален график по населени места.Осигурихме и безплатен транспорт за желаещите, а разходите за прегледите на 500 жени, които са над предварителната бройка по проекта бяха поети от общината", обясни кметът Айдън Осман.

Ежегодно ЦЗПЗ –София провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. През последните години програмата е насочена към малки общини, отдалечени от областни центрове и от големи болници, където достъпът на хората до медицинска помощ е затруднен. Това е първият и най-важен критерий за подбор. Вторият е изразено желание за провеждане на скрийнинг от страна на местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай