Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

С горещата новина за Видин започва броят на вестник „Видин". В „Опит за покушение срещу видинския кмет" са представени всички подробности около инцидента с открит буркан със запалителна смес близо до къщата на Герго Гергов. Сам той го определя като опит за убийство. Пред журналисти той разкрива и причините – твърдата политика, водена от негова страна, за стабилизиране на финансовото състояние на общината.

Вестникът разказва подробно и за откритата в събота във Видин международна филателна изложба „Балканфила" – 2014. Открита е от председателя на парламента Михаил Миков, участие в представянето на картичка с Дунав мост 2 и 4 нови марки взели и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и председателят на съюза на филателистите в България Спас Панчев. На изложбата са показани лични колекции на Михаил Миков и на Симеон Сакскобургготски, който също дошъл на изложбата.

Интервюто в броя е с психиатъра д-р Борян Калчев. Държавата проявява нехайство към психичното здраве на хората, твърди той. Всеки пети пациент на личните лекари у нас има психично разстройство, казва докторът. Има и страх у хората да се лекуват, за да не ги обявят за луди, обяснява психиатърът.

Общината във Видин е посрещнала гости от Пирот. Делегация, водена от кмета Владан Васич, е сложила началото на сътрудничество в европейски проекти, развитие на туризъм и създаване на общ туристически продукт, четем в дописката в броя.

Дарителска акция започна в Брегово по повод 150-годишнината на местното училище, видинският депутат Петя Раева става заместник-министър, 3 икони от личната иконохранителница на видинския митрополит Дометиан са изнесени за поклонение в Бдинския манастир във Видин, съобщава още вестник „Видин".

ДОБРИЧ

„Барозу посочи Каварна като пример за интеграция на ромите", е водещото заглавие на вестник „Нова Добруджанска трибуна" днес. Кметът на Каварна Цонко Цонев представи в Брюксел опита на община Каварна, посветен на интеграцията на ромите. В речта си председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу посочи Община Каварна като добър пример за интеграцията на малцинствата. От своя страна пък кметът на Каварна Цонко Цонев представи опита си и накратко сподели резултатите, които общината е постигнала за 11 години. В част от доклада на Европейската комисия за добрите практики е описано, че Община Каварна е пример за инвестиране в интеграционни стратегии за местно развитие. Община Каварна е инвестирала в инфраструктурно развитие, подобрен достъп на ромските деца до качествено ранно образование и грижа, здравно образование и сътрудничество с други градове и частни работодатели за промоциране заетост за ромите, четем в дописката на НДТ.

„Намалява административната тежест за земеделските производители", е друго водещо заглавие на НДТ. В дописката подробно е описана информация от срещата на Председателя на комисията по земеделие в НС проф. д-р Светла Бъчварова със земеделски производители от Добричка област.

В Добрич в неделя гостува зам.-председателят на "Движение България на гражданите", проф. Даниел Вълчев, научаваме още от НДТ. Според неговата прогноза, цитирана от НДТ, преди местните избори в България ще има парламентарни избори. „Ако БСП и ДПС се представят по-зле от очакванията, натискът ще е такъв, че ще трябва да има избори. Ако те се представят добре, самите те ще имат интерес да отидат на избори. Правителство с толкова ниска обществена подкрепа, без да коментирам качествата на хората в него, не може да върви напред и да се правят тежки реформи", е заявил Даниел Вълчев.

„Северното Черноморие – бетонът или природата?" Това пък е водещото заглавие на седмичния вестник „Глас". По тази тема се пише от години, но въпросът е кой е прав - природозащитниците или местното население, което иска работа и препитание? Трябва да се чува мнението на населението, твърди кметът на Каварна. Нищо не се строи за сметка на природата, заявява кметът на Балчик Николай Ангелов. Незастрояването не е добра новина за хората в региона, е мнението пък на кмета на Шабла проф. Райна Бърдарева.

В броя още можем да прочетем интервю с шефа на Здравната каса д-р Бисерка Пачолова по повод 7 април – Световен ден на здравето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай