Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

С „Поп от Покрайна внася смут във Варна" започва броят на вестник „Видин". Разказано е за свещеника от селото Михаил Иванов, който представил книгата си „Учението на живота" и изнесъл лекция пред миряни във Варна. Нетрадиционната проповед смутила митрополит Йоан и той сигнализирал на Дометиан какви ги върши неговият служител. Предстои епархийският съвет във Видин да разгледа поведението му.

Изчезваме, пише в друга публикация на вестника днес. В над 80 села от общо 132 във Видинско живеят под 200 души, а в едно – само двама. За 10 години населението на областта се е стопило с 24 %. Само 15% от живеещите са на възраст до 18 години.

Интервюто в броя е с инж. Добромир Дилов, заместник-кмет на Видин. През 2014 година общината изпълнява проекти за 90 млн. лв., споделя той. По 42 улици в града се сменят водопроводи и канални тръби с проекта за обновление на водния цикъл, до 2 седмици започва строежът на регионалното депо, а на 17 март общината обявява търг за избор на фирма, която да ремонтира сградата на природо-математическата гимназия.

За интересно ученическо състезание в село Ново село разказва още вестник „Видин". По отбори учениците от местното училище се състезавали по правопис. Третият отбор победил с 9 от общо възможни 12 точки.

Добро е състоянието на защитните съоръжения по Дунав, видинският епархийски съвет забрани на духовниците да се клеветят публично, танцова школа за начинаещи открива фолклорният ансамбъл „Дунав", заниманията са безплатни. Добро е състоянието на есенниците в областта, съобщава още вестник „Видин".

 

ДОБРИЧ

Водещета тема на двата добрички всекидневника е скандалната конференция на БСП - Добрич, за избор на председател на общинската партийна структура, провела се в събота. И двата всекидзневника съобщават, че за председател е избрана адвокат Мая Димитрова, но акцентират и върху това, че конференцията бе закрита за медии, а охранители допускаха делегатите до нея, като на 14 от делегатите им бе отказан достъп до местния партиен форум.

От първата си страница още днес в. "Нова добруджанска трибуна" пише, че съпругата на убития Емил Шарков - Милена Шаркова, е била двигател на благотворителна кампания за набиране на средства за болно дете от Тервел. Място на първата страница на вестника намира и една новина от кримихрониката от петъчния ден - катастрофа, при която са загинали баща и син.

Днес на пазара е и поредният брой на седмичника "Седмичен глас", чиято тема е имотния пазар у нас. В разработката си седмичникът проследява има ли раздвижване на пазара, увеличават ли се руските граждани, купуващи имоти у нас, като брокери заявяват, че чужденците не проявяват интерес към земеделски земи в страната. За това, че мобилните камери ще продължат да се ползват, четем още в броя.Седмичникът предлага и много културни и любопитни четива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай