Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

С „В памет на екзарх Антим Първи" започва броят на вестник „Видин". Материалите за екзарха, който е бил и видински митрополит, са посветени на 125-тата годишнина от смъртта му. Публикувана е статия под заглавие „Антим – забележителен политик и общественик", чийто автор е председателят на Народното събрание Михаил Миков. В нея е припомнено заключителното слово на Антим Първи, който е бил председател на учредителното народно събрание: „Свършихме работата, за която бяхме повикани. Направихме закони от народа за народа". Има и публикация „Антим Първи в документите на видинския архив".

Завърши ремонтът на пътя Иново – Кула, съобщава още вестник „Видин". Фирмата изпълнител на проекта е дала гаранция от 6 години за качеството му.

В „Белодрешковците" се разказва за среща между турлаци от Сърбия и България, състояла се преди дни в Белоградчик. „Българо-сръбска среща" разказва за разговорите между представители на властите на България и Сърбия във връзка с откриване на ГКПП при село Салаш и създаването на тристранен център за противодействие на заплахите за националната сигурност. Граничен пункт може да бъде отворен в средата на следващата година, а центърът –до няколко месеца.

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев" получи дарение от 450 тома англоезична литература, с 247 души се е увеличил броят на безработните във Видинско и вече е 8128, областното пътно управление разполага със 107 машини за чистене на снега, област Видин намалява – в момента в нея живеят 97 536 души. През 1926 година в този край на страната са живели 276 000 души, съобщава още вестник „Видин".

ДОБРИЧ

С водещата си тема днес в. "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че започва раздаването на втория транш храни от интервенционните запаси, които се предоставят за социално слаби по европейска програма. В информацията си медията посочва, че право на подпомагане в Добричка област имат общо 7540 души.

От челно място още медията отразява и първия сняг, паднал над града и областта, като по данни на Областно пътно управление, вестникът пише, че в първата зимна утрин общо 13 машини са почиствали пътни участъци от републиканската пътна мрежа в Добричко.

За това, че двама са кандидатите за овакантения пост на ръководител на Административен съд - Добрич, четем на вътрешна страница на медията. Вестникът припомня, че председателят на административното съдилище Светлана Борисова бе избрана и премина на работа във Висшия административен съд и затова в момента тече конкурс за избор на нов ръководител на съда.

От първата си страница вестникът публикува и скърбната вест за кончината на педиатъра д-р Евгения Георгиева, която бе дългогодишен директор на дома за медико-социални грижи за деца в Добрич.

БЛАГОЕВГРАД

Регионалният представител на ЧЕЗ за България Петър Докладал разговаря вчера с областния управител на Благоевград Муса Палев, пише вестник „Струма". На срещата е обсъдена подготовката на „ЧЕЗ Разпределение България" за поддържане на електроразпределителната мрежа през зимния сезон. Тема на разговора беше и взаимодействието на компанията с местните и държавни власти в условията на повишен риск от аварийност през зимата. Сред обсъжданите теми бяха проектите за подобряване на обслужването на клиентите. Разговорът беше част от традиционните годишни срещи на г-н Докладал с кметове и областни управители на обслужваната от компанията територия в Западна България.

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов предлага по-нисък туристически данък за хотелите. Неговото предложение трябва да се гласува на сесията на общинския съвет в петък. Повече подробности за мотивите на градоначалника може да се прочетат на страниците на регионалния ежедневник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай