Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

Добрич

„Двама градоначалници влизат в кулинарен двобой с кмета на Каварна Цонко Цонев", съобщава в новия си брой вестник „Добруджанска трибуна". По традиция начало на десетото юбилейно издание на "Миден и Рибен Фест 2013", което ще се проведе от 13 до 15 септември, поставя със собственоръчно приготвен специалитет лично кметът на Община Каварна Цонко Цонев. Тази година в кулинарен двубой с него влизат градоначалниците на Стражица и Горна Оряховица. Тримата ще демонстрират уменията си в 16 часа на 13 септември на площада в центъра на града. Дегустацията ще бъде поверена на жури с председател певицата Тони Димитрова и членове – директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев, председателят на Управителния съвет на Риболовно сдружение „Черноморски изгрев" Емил Милев, д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева. Специален член на журито ще бъде актьорът Андрей Слабаков, който ще участва с два гласа.

Тази година традиционният фестивал ще се реализира в рамките на проект, който Общината спечели чрез Местна Инициативна Рибарска Група "Шабла - Каварна - Балчик" по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013, са подбробностите от дописката.

„Откриха паметна плоча на загинал за България летец", четем още в ДТ. Паметна плоча на летеца-изтребител подофицер Симеон Кирилов Михайлов (Монката), загинал при изпълнението на боен полет в защита на София от англо-американските бомбардировки бе открита вчера в Балчик. Паметният знак е поставен на входа на православния храм "Свети Николай Чудотворец" в Белия град. Там преди три години бе открита паметна плоча на революционера – борец за свободата на българите в Егейска Македония Андон Калчев.

Летецът Симеон Михайлов – Монката е роден в окупирания от румънците Балчик на 28 януари 1921 г.Загива на 10 януари 1944 г. при защитата на София от 280 англо-американски самолета.Героят, отдал живота си за защита на българското небе е погребан в Добрич, до параклиса във Военното гробище-музей.

Средствата за паметната плоча са предоставени от ВМРО. Потомците на Симеон Михайлов също са дарили известна сума.

Плочата бе открита официално от зам-кмета на Балчик Митко Петров и осветена от местни свещеници. На откриването присъстваха общински съветници от ВМРО от Балчик и Добрич и председателят на родолюбивата организация Красимир Каракачанов. Отслужена бе панихида за геройски загиналия летец.

От бизнестраниците на вестника научаваме, че влагат 25 млн. лв. в свинекомплекс и фуражен цех в Генералтошевско. Мащабният проект осигурява 40 нови работни места. На площ от около 55 дка в южния край на село Дъбовик българска компания ще изгради ферма за свине с капацитет за отглеждане на 35 000 прасета, месодайна порода. В момента се довършва строителството на административната сграда към бъдещия комплекс, както и фуражния цех, който ще има потенциал да обслужва както свинефермата, така и всички, които се занимават с животновъдство в района. След завършване на този етап от строителството ще започне изграждане на 6 силоза с обща вместимост на зърното в размер на 18 000 тона. Последната фаза от крупния проект предвижда изграждане на 6 халета, където ще се отглеждат месодайните животни. Три от халета ще се изградят в комплекса в Дъбовик, а останалите три ще бъдат построени на площ от 30 дка в село Къпиново, което също е в община Генерал Тошево. В Къпиново ще бъде позиционирано основно отглеждането на свине – майки, докато в Дъбовик ще се отглеждат прасетата за месодобив и месопреработка.

„Хитовият изпълнител Графа ще пее за празника на Добрич. Концерти, изложби и огнено шоу са само част от изненадите през септември", акцентира ДТ върху културния календар на Добрич. С тържествен ритуал-панихида на паметната алея на знамената във Военното гробище-музей започва празничната програма на 25 септември –деня на град Добрич. Празникът включва много концерти и танци, като изненадата е в празничния концерт "Здравей, Добрич" с участието на любим на младите хора изпълнител – Графа.

„При демонстрация на огнеборците спасиха пострадал при катастрофа в центъра на Добрич". В дописката вестникът информира, че пострадал в пътно-транспортно произшествие бе спасен от пожарникари в центъра на Добрич при демонстрация на местните огнеборци. Такива случки в реалното ежедневие на пожарникарите са често срещани – годишно се налага да се извършват около 30 подобни спасителни операции. Демонстрацията бе част от проявата, посветена на Седмицата на пожарната безопасност, която традиционно се отбелязва в навечерието на професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември.

Благоевград

Емисари на пенсионен фонд „Съгласие" привличат работници от металургичната фирма „Стомана" срещу заплащане от 80 лв. на ръка, пише вестник „Вяра". По информация от работници, които вече са подали заявление за смяна на фонда, това става срещу пари в брой. Такъв акт е незаконен, тъй като наредбата, уреждаща процеса на прехвърляне, забранява даването на пари и всякакви форми на облаги с цел привличане на клиенти. В същото време интересът към „Стомана" е голям заради големия брой работещи там, приблизително около 900 души.

„Асистентката на психиатърката д-р Илка Иванова – Евгения Кавданска краде и продава зелени рецепти за ривотрил и други хапчета. Тя е наркоманка и неин интимен приятел е най-долният наркодилър Васил Панайотов – Хеликоптеро." Тези скандализиращи редове с адресат главния редактор на вестник „Вяра", бяха написани на ръка със зелен флумастер. Листът с изключително неграмотно написания анонимен сигнал бе оставен под вратата на офиса на изданието, като по-късно се разбра, че анонимката е пращана и до други институции.

Дъщерята на популярния дупнишки футболист Анжело Кючуков – Александрина натрупа тен от Слънчев бряг върху турския си загар. Носителката на титлата „най-добър модел на Дупница 2012 г." ще запомни това лято с вълнуващи спомени от Кушадасъ и родното Черноморие. В екзотичния турски курорт Александрина изкара ваканция с майка си Десислава и брат си. „Бяхме на почивка от типа „майки с деца". „Хубаво си изкарахме, храната там е уникална, морето също, като цяло останахме доволни", довери ученичката от СОУ „Св. Паисий Хилендарски".

Фирма «Метро» ООД извади оферта 35 пъти над началната цена за каравана в градинката при паметника на Васил Левски в Благоевград на търг с тайно наддаване. Караваната, пригодена за кафе-аперитив, се отдава от община Благоевград за 5 години, като първоначалната й цена за месечен наем беше 76,02 лв. без ДДС. Офертата на «Метро» ООД с управител Красимир Стефанов бе за 2666 лв без ДДС. Освен на «Метро» ООД бяха отворени офертите и на още 4 фирми, допуснати на търга, от първоначалнто 9, закупили документи за участие в него.

Сашо Диков и Мая Манолова продължават да си лазят взаимно по нервите! Битката печели Сашо, докато Майчето все е с подвита опашка... Сашо Диков и Мая Манолова сблъскаха позиции за експертизата на новите министри, припомниха запознати. Диков прочете части от професионалната им биография, за да покаже, че част от тях нямали достатъчно опит. Сашо се заяде и каза, че Кристиан Вигенин нищо друго не е правил през живота си, освен да лежи на шезлонг до Сергей Станишев и да си правят снимки заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай