Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

„Швейцарският дарител Барбара Геринг е предложението за почетен гражданин", съобщава от първа страница вестник „Нова добруджанска трибуна". Екологът и дарител Барбара Геринг е избрана от Комисията по предложенията за почетен гражданин на град Добрич за удостояване със званието тази година. В Общинския съвет са постъпили писмени предложения за шест изявени представители на различни области на живота, допринесли с градивните си дела за израстването и просперитета на Добрич и Добруджанския край. На свое заседание, с квалифицирано мнозинство от 12 гласа, Комисията е избрала званието тази година да се връчи на Барбара Геринг. На предстоящото заседание на Общинския съвет, на 17 септември, ще бъде гласувано решението на Комисията. Ако то бъде одобрено, званието ще бъде връчено на Празника на Добрич – 25 септември, обяснява НДТ.

На първа страница вестникът е отделил място и за посещението на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова в Албена, за да се запознае с дейността на първото уникално училище за здраве. „Професор д-р Анелия Клисарова връчи сертификати на участници в Училището за здраве в курортния комплекс Албена. Инициативата на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и Министерството на образованието привлече повече от 130 деца, родители и учители от десет столични училища. Форумът е в рамките на общоевропейския проект "EPHE" за здравословно хранене и физическа активност в семейства с деца на възраст между 6-12 години. Проф. Клисарова обясни пред участниците в Училището за здраве, че идеята на министерството е следобедите на децата, които са включени в целодневна форма на обучение, да са пълни с игри, занимания по интереси, така че да бъде балансиран престоят на децата в училище, а не 8 часа да стоят на чина или пред компютъра.

„Делегираните бюджети изпълниха своята роля, но създадоха диспропорция между малките и големите училища. В резултат на това училищата с повече ученици са в по-добро състояние. Затова сега обмисляме оптимизация", е съобщила пред журналисти в Албена министър Клисарова. От дописката става ясно, че формулата е почти готова и до края на месеца ще бъде представена. Тя е за стимулиране именно на малките училища, когато делегираният бюджет няма да зависи само от броя ученици, а и от това къде е разположено училището, в какъв район се намира, колко е отдалечено от друго средищно или от друго основно училище, какви са децата - имат ли специални образователни потребности.

„Национално учение на доброволческите екипи на БЧК ще се проведе от днес до 12-ти септември в Каварна, с базов лагер с. Българево", е друга информация на НДТ. Участие в него ще вземат 110 доброволци, щатни служители на БЧК и спасителен екип от Румънския Червен Кръст. Партньори и участници в учението ще бъдат екипи на ПБЗН, МВР-Полиция, Спешна помощ и други. Целта на събитието е да се повишат знанията, уменията и практическите навици на участниците за незабавна и адекватна реакция по оказване на помощ на пострадали в бедствена / кризисна ситуация.

„Започва Седмицата на пожарната безопасност, която през тази година ще се състои от днес до 13 септември", информира още НДТ. През седмицата са предвидени редица мероприятия. Ще бъдат проведени демонстрации за извършване на пожарогасителна и спасителна дейност при различни по характер произшествия.

ВИДИН

Да обединяваме усилията си за България. Тези думи на кмета Герго Гергов вестник „Видин" поставя на челно място в броя си днес. Казани са на тържество пред паметника на скърбящия войн по повод 128 години от Съединението на България.

Интервюто в броя е със заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова. „Общината е готова за новата учебна година" е неговото заглавие. На 16 септември всички ученици ще влязат в ремонтирани училища. Текущи и основни ремонти на сгради са пред привършване. Само в СОУ „Любен Каравелов", където се изпълнява проект за енергийна ефективност, строителните работи ще продължат, без да пречат на обучението. Видинските ученици ще имат празник, подарен им от общината по случай първия учебен ден. Тя ги кани на площада, където ще има концерт и дискотека.

Два коментара има днес във вестника. Първият е на Николай Витанов и в него се анализират първите 100 дни на правителството. Те са наречени „100 дни суетня" и търсене на неволята. Вторият е посветен на среща на областния управител Кръстьо Спасов с граждани. Оказва се, че представителите на гражданските сдружения са добре познати стари партийци и ченгета, пише в коментара. Те искат само едно от 20 години, а всъщност отриват се от властта и се саморекламират.

Страницата „Любородие" е посветена на видинския кмет Димитър Балев, управлявал града от 1908 до 1915 година. Казал е, че за общината няма наши и ваши, всички са свои и с равни права пред закона. Думите му са актуални и днес.

Изчезваме безвъзвратно, пише в дописка на вестник „Видин". В момента в областта живеят 97 000 души, а според статистиката през 2060 година те ще бъдат само 50 000.

Събрание на дунавските общини се състоя в Белоградчик, 600 са посетили „Баба Вида" за 2 дни, бюрото по труда във Видин има нов началник, Белоградчик ще получи пожарна кола от побратимения си град Жодон, Белгия, съобщава още вестник „Видин".

БЛАГОЕВГРАД

Днес се навършват 40 дни от смъртта на уважаваната бизнес дама Ирина Янакиева от Дупница. Тя почина в дома си в Лондон на 1 август след скоротечен рак, пише вестник „Вяра". Месец по-късно очарователната й дъщеря Надежда Христова роди красиво момче Ивайло. Ирина Янакиева беше жената, която обяви, че дава награда от петцифрена сума за човека, който й посочи следи от изчезналия й съпруг. 48-годишният Валери Янакиев беше обявен в неизвестност от 24 октомври 2009 г. и до ден днешен от него няма ни вест, ни кост.

Над 400 души от с. Говедарци излязоха на протест срещу дупките по асфалта и блокираха пътя Говедарци – Мальовица. Дойдоха и хора от Шумен, София, Каварна и Варна, за да ги подкрепят. Кметът на с. Говедарци беше начело на протеста. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев също дойде. Местната власт се обедини в една обща кауза при решаването на един от проблемите на село Говедарци, което е най-голямото в Самоковска община с 1300 жители. Протестиращите дадоха срок от две седмици на властта за решаване на проблема. "В противен случай протестите ще продължат", заяви Иво Попов, председател на Младежкия инициативен комитет.

Бившият главен инженер и шеф на технологичен цех в „Балканфарма" Георги Петров Тотев, по-известен като Жоре Бидоно, от Дупница, е в неизвестност. В града се носят слухове, че 58-годишният Тотев е починал. Мълвата плъзнала малко след като той заминал за Иран. Коментарите са от „починал преди две седмици" до „умрял преди около един месец". Погребение в Дупница не е правено, няма и некролози, с които да се съобщава за предполагаемата смърт. „Чух, че преди повече от месец починал, но погребение не е правено. Бил умрял в Иран, закъдето малко преди това заминал", каза настояла за анонимност жена от квартал „Таушаница", където семейството на Тотев живеело.

Със средиземноморски тен се върна от Халкидики топ фотографът на Дупница Мая Чучукова. Двамата със съпруга си Росен хвърлиха фотоапаратите за седмица и се отдадоха на ласките на слънцето и топлия пясък. Освен пълната почивка те напълниха очите и сетивата си със средиземноморска култура и красота. Мая изглежда като истински супермодел, разкривайки идеални пропорции, и спокойно може да застане от другата страна на камерата. Фотосите й от морето са достойни за корицата на модно списание.

ВАРНА

„Цените на хотелските стаи паднаха наполовина", е водеща тема в днешния брой на варненския вестник „Черно море". Цените на хотелските стаи в морските ни курорти са намалени с до 50%. Това съобщи за вестник „Черно море" доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Според него на места има дори и по-големи намаления на цените. Така например в качествен хотел, при ол инклузив пакет, стаята в активния летен сезон струваше 250 лева, докато през септември същата тази стая може да се ползва и за 100 лева, обясни Маринов. Той уточни, че от тези пакети могат да се възползват двама души с дете под 12 години и ще им излезе изгодно. В някои случаи има договорки между хотели с три и такива с повече звезди, така че гостите от хотела по-нисък клас да ползват услуги и СПА процедури в четиризвездния хотел, разкри Стоян Маринов. Според него при тези обстоятелства туристът плаща по-ниска сума за нощувка, но пък за сметка на това ползва лукса на скъпия хотел. Нощувката в тризвезден хотел вече достигна 40 лева за стая, а това е изключително изгодно, допълни доц. Стоян Маринов. До момента туристическият сезон по Черноморието е силен. Легловата база през септември е заета над 60%, обяви Маринов. По думите му показателите са по-добри от същия период на миналата година.

Медицинските реаниматори от ДКЦ 1 „Света Клементина" спасиха живота на 58 давещи се туристи през лятото. Това е научил екипът на в. „Черно море" от управителя на лечебното заведение д-р Иван Иванов. 25 от случаите са в графата „тежки", което означава, че пострадалите е трябвало да бъдат лекувани и в болница. Останалите 33 инцидента са сравнително по-леки. При тях колегите реаниматори са успели да стабилизират удавниците още на плажа, без да се налага хоспитализация, обясни д-р Иванов. Най-сериозният инцидент е станал на варненския плаж в началото на септември, когато лекарите са спасили наведнъж живота на 8 деца под 14 г. при масово давене.

В рамките на 5 дни са регистрирани 2 опита за самоубийство, информира още вестникът. На 7 юли 64-годишна жена от Суворово решава да сложи край на дните си в морето на Южния плаж, а на 12 юли същото прави и 80-годишна от Варна. И двете са се хвърлили във водата с дрехите. Животът им е бил спасен.

Случай на вроден сифилис е регистриран във Варненска област от началото на годината, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Според статистиката почти всяка година във Варна се раждат 1-2 заразени бебета, като те са предимно от ромски фамилии. Причините са, че не всички майки минават задължителните изследвания по време на бременността. Бебетата със сифилис не представляват сериозен медицински проблем, ако нямат малформации. Болестта се лекува в рамките на дни.

53 нови случая на сифилис са регистрирани през първите 7 месеца на годината. Данните са от бързи известия, получени от кожно-венерологичния кабинет в Медицински център „Света Анна" и микробиологични лаборатории в града. Заразените са почти 2 пъти повече в сравнение със същия период на м.г. Прогнозите са, че заболяемостта ще се увеличава постепенно, след като през последните години сифилисът бе в ниски стойности, обясниха дерматолози. Пикът на венерическото заболяване във Варна бе в средата на 90-те години, когато бяха регистрирани над 180 случая, което бе рекорд за страната.

Инвестиционната програма на община Варна към 30 юни 2013-а е в размер на 17,7 млн. лв., информира още изданието. Това става ясно от отчета за изпълнението на бюджета през първото полугодие. Документът предстои да бъде разгледан от Общинския съвет, като още в сряда параметрите ще бъдат дискутирани на заседание на финансовата комисия към местния парламент. Равносметката сочи, че реалният размер на приходите е 124, 1 млн. лв., като наличните средства по сметки или в касата възлизат на 23,7 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай