Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

«Прокуратурата проверява конфликта пред Операта», съобщава от първата си страница днес в. «Старозагорски новини» като цитира Евдокия Димитрова, говорител на районната прокуратура в Стара Загора. От полицията са извършили проверки на скандала през миналата седмица и материалите са били изпратени в прокуратурата, която в едномесечен срок трябва да се произнесе дали има данни за извършено престъпление. Вестникът припомня, че конфликтът възникнал миналата сряда, когато новият директор на операта Петко Бонев се опитал да влезе в сградата и да заеме работното си място. Група от протестиращи срещу опорочения според тях конкурс за директор обаче окупирали със столове служебния вход и не разрешили на Бонев да влезе. След сигнала пред сградата на операта пристигат 8 полицаи им разпоредили да освободят входа. Протестиращите обаче не изпълнили разпорежданията и стегнали редиците. «Наложи се полицаите да отместят столовете и да разделят вкопчилите се един в друг във жива верига като ги отместват встрани", твърди шефът на сектор "Охранителна полиция" в областната дирекция на МВР - Стара Загора комисар Илиян Илиев.

Вестникът пише и за трагедиятя в Казанлък през уикенда. 4-годишно момченце се е удавило в напоителен канал в местността Казмера край града, който от ромската махала наричали "циганска къпалня". Макар че това е строго забранено, децата си спретнали импровизиран плаж и така се разхлаждали в жегите. В неделя около 11 часа четиригодишните съседчета Мишо и Антон решили да се изкъпят и се спуснали в канала. Мишо обаче бързо нагълтал вода и течението го повлякло. Дрехите на Антон, който бил по-близо до брега, се закачили на къпинов храст и това го спасило.

Вестникът коментира и зачестилите предсказания за слънчев апокалипсис. Според старозагорският астрофизик доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии към БАН в Стара Загора прогонозите, особено направени за години напред, са невъзможни. По принцип подобни явления се прогнозирали трудно и предвижданията се отнасяли само за дни напред, дори не за седмици. «Сега Слънцето е в своя максимум. Избухвания се случват и сигурно ще продължат във времето. Но това не означава, че ще се стигне до катаклизми и унищожителен слънчев апокалипсис», казва той.

БЛАГОЕВГРАД

Война между два рода - Баневци и Дахъмите избухна в Петрич, вдигнати са на крак всички полицейски сили в града, пише вестник „Струма". Потрошени са домът, магазинът и двете коли на популярния петричанин Сергей Методиев-Бизона. Открадната е и крупна сума пари. Има ранени. Ситуацията в ромската махала на южния град е опасна. Полицията е взела всички мерки за опазване на реда.

Самозапалилият се преди 10 дни 48-годишен дупничанин Любомир Димитров почина по време на пластична операция в клиниката по изгаряния в „Пирогов". Той беше с 25% изгаряния по горната част на тялото и лицето, след като се скара със съпругата си, заля се с бензин и си драсна клечката в двора на къщата.

Четирима колабирали са приети в спешно отделение на благоевградската болница вчера около обяд. Сред приетите е 24-годишна продавач-консултантка и 29-годишен от Крупник, на които им прилошало внезапно. В следобедните часове е приет М. Зулямски, на когото кръвното налягане рязко паднало, започнал да повръща и с личен превоз е транспортиран от Крупник до благоевградската болница.

Курортистите и жителите на Сапарева баня са смаяни от засиленото присъствие в града на най-известните руски каратисти. Това са гардовете на президента Путин. Те превзеха минералната баня в курортното градче, четем във вестник „Вяра". От две седмици спортистите от Кремъл идват за рехабилитация в малката Москва – Сапарева баня. Каратистите приличат на древните исполини – близо двуметрови мъже, които са населявали Земята преди потопа.

Инж.-конструкторът Василка Костадинова Райчева - Бисеркова изнудва мен и собствениците на жилища в обект „Две жилищни сгради" в кв. „Дълбошница" за пари. Това заяви строителният предприемач Олег Брашнаров пред в. "Вяра". Той направи изказването в отговор на обвиненията, че две жилищни кооперации са въведени в експлоатация с неистински документи и затова бизнесменът е бил оправдан от петричкия съд.

Криминалистът Костадин Ковачев е новият началник на РУП – Гоце Делчев. Засега той заема поста като временно изпълняващ длъжността. До дни се очаква директорът на ОДМВР – Благоевград комисар Георги Костов да издаде заповед за назначаването му на мястото на Николай Тонев. Пред „Вяра" Ковачев потвърди, че заема от няколко дни поста началник на РУП – Гоце Делчев и че официална заповед на този етап не му е връчена.

ДОБРИЧ

Общи са темите на двата добрички всекидневника днес. Вестниците съобщават за рокадата във ВиК. Със заповед от 1 август управлението на водното дружество се поема отново от Юлиян Иванов, който бе ръководител на фирмата при кризата, в която компанията изпадна - заради дългове към енергодоставчика бе спрян тока на дружеството и това доведе до сух режим за добричлии. Тогава в качеството му на експерт Иванов смени тогавашния ръководител. Месец по-късно той бе заменен от Радослав Русев, но сега отново се връща на поста управител на ВиК - Добрич
. В броевете си още медиите днес информират, че предстоят стрелби на полигона в Шабла и в тази връзка ще бъдат обявени дни, в които движението в морето ще бъде ограничено. За това, предстоят два концерта в Добрич в рамките на летните прояви в културния календар на общината, пишат днес още добричките медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай