Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

"Двумесечен маратон на изкуствата". Под това заглавие вестник "Видин" разказва за приключилия фестивал "Дунавски вълни". Той завършил с 5-часов концерт на сцената в центъра на Видин.

На политически "сбутвания" в "Майчин дом" са посветени две от публикациите в броя. Вестникът помага на читателите да се ориентират за какъв конфликт става дума, когато един лекар е спечелил конкурс за директор, а старият не иска да отстъпи.

Интервюто в броя е с историка проф. Андрей Пантев. Озаглавено е "Забравата на историческите величия е невежество". В него професорът дава отговори на въпроси, свързани с Балканската и Междусъюзническата война. Но отговаря и на въпроси, свързани с протестите. Той ги нарича безадресни и изразява недоумение защо антиолигархичната акция не се провежда пред централите на олигарсите, а на партиите. Според него, протестите може по-бързо да доведат на власт някои олигарси.

Вестникът разказва за традиционното изкачване на връх Миджур, в което се включили 70 души от 10-годишни до 70-годишни. Хубавото е, четем, че родителите вече водят в похода и децата си.

За богородичния пост разказва от страниците на вестника архимандрит Поликарп. Той е един от 4-те многодневни периоди на молитва и въздържание, обяснява отецът.

Видин ще има пречиствателна станция, съобщава новината вестник "Видин". Кметът Герго Гергов подписал договор за изграждането и със строителен консорциум.

Във Видин проверяват такситата. Всяко 10-то не е изправно, четем в дописката.

Намериха откраднатата бронзова камбана на храма в село Арчар, в катедралния храм "Свети Димитър" е открита изложба с творби на деца, нарисувани в рамките на фестивала "Дунавски вълни", приключи жътвата във Видинско, средният добив е 388 кг, съобщава още вестник "Видин".

СТАРА ЗАГОРА

"Разпуснаха екипа на ТЕЛК III", съобщава от първата си страница в. "Старозагорски новини". Последното заседание на обвинените медици за издаване на фалшиви документи за инвалидност срещу подкупи е било в четвъртък. Причината за разформироването на комисията била образуваното наказателно производство на спецпрокуратурата в София срещу служителите, както и подадените молби-заявления за прекратяване на трудовоправните отношения от лекарите Нели Канева и Мария Жекова, и от секретаря Димитрина Рангелова. Това е пояснил Живко Желязков, зам.-шеф на МБАЛ "Киркович", която е работодател на комисията. Според документите в старозагорската болница, председателят на ТЕЛК-комисията д-р Надежда Тодорова в момента се водела в отпуск, макар че спецсъда й наложил най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Всекидневникът информира още, че община Казанлък ще продава общинските си имоти в черноморския курорт Равда. Причината била висящи съдебни спорове пред Върховния административен съд и Бургаския окръжен съд, относно вписването на общината като техен собственик в кадастралните регистри на Равда. Сагата с т.нар. общински лагер в курорта продължавала повече от 15 години заради претендиращи за собственост на парцелите. Те са се сдобили с констативни нотариални актове още по времето на т. нар. поземлени комисии и са започнали съдебни дела срещу общината за доказване на собственост още през 1998 г. Едновременно с това някои са продали неколкократно имотите на трети лица, така че общината водела срещу всеки следващ придобил имота ново дело за доказване на собственост. За всичките 15 години единствената полза на Казанлък от тези имоти били разходи по съдебни дела, за охрана и за изграждане на ограда, която изчезвала само няколко дни след поставянето й. Тази безнадеждност и заплахата да загуби собствеността си принудила общинският съвет да вземе решение за продажба на общинските имоти в Равда на последното си заседание преди лятната ваканция.

Вестникът пише още, че близо 4000 подписа вече са събрани в Стара Загора за оставката на правителството "Орешарски". Подписката стартирала преди 10-ина дни, а пунктът бил разположен на централния булевард "Цар Симеон Велики", срещу книжарница "Хеликон". Паралелни подписки за оставката на кабинета вървят в София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Варна. "Ще продължим с инициативата, а събраните подписи ще бъдат връчени не на премиера Пламен Орешарски, а на омбудсмана на Република България", уточнил Димитър Станчев, едно от лицата и на февруарските протести в Града на липите.

БЛАГОЕВГРАД

Тричасова спасителна операция в Пирин приключи успешно. Шестима туристи тръгнали на преход над хижа „Вихрен" в Пирин планина, пише вестник „Струма". В местността Стъпалата на един от тях вероятно от горещините му прилошало. В 15 часа от групата е подаден сигнал за бедстващ в планината човек.

Семеен скандал завърши със срязана ръка за 45-годишен благоевградчанин, който в яростта си счупил монитора на компютъра и разрязал пръстите и дланта си. Инцидентът станал в събота привечер около 19,00 часа. Между пострадалия О. Ангелов и съпругата му възникнал скандал, който бързо прераснал в сбиване. Мъжът започнал да троши покъщнината. Приет е по спешност в болницата с окървавена ръка, вследствие на кръвозагубата колабирал и се наложило да му се окаже спешна хирургична помощ. На порезните рани е направен шев.

Шефът на полицията в Дупница Борислав Динев притисна водача на бунта в Дупница срещу правителството на Орешарски – юриста на общината Десислава Стойнева, да не ходи на протеста на главен път Е-79, четем във вестник „Вяра". Натискът над най-видния бунтар на Дупница е упражнен в кроя на миналата седмица. Десислава Стойнева е привикана в полицията да подпише разпореждане, че няма да подстрекава протестиращите да блокират Е-79 и да обещае, че никога няма да нарушава обществения ред. Бунтарката категорично отказала да подпише.

Хоро на три ката опаса Мурсалево на селския събор през уикенда. Кметът на община Кочериново осигури 2500 лв. за мераклиите да почетат 110-годишнината от Илинденско- Преображенското въстание. Над 3000 се събраха на току-що обновения селски площад по европрограма за развитие на селските райони за 700 000 лв., повече от 2 часа селото се люля от юнашки хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай