Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Процесът срещу ръководството на община Гълъбово - на финалната права", съобщава от първата си страница днес в. "Старозагорски новини". Специализираният наказателен съд в София вече приключвал процеса срещу 11-те подсъдими от миньорското градче, сред които са кметът на общината Николай Тонев, зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов, председателят на общинския съвет Янка Петрова и др. По мегаделото, стартирало миналата година, вече са разпитани всичките 90 свидетели, с изключение на един, който понастоящем живее в Америка, но не е бил открит на посочения адрес. На вчерашното поредно съдебно заседание обаче защитата на подсъдимите е поискала да бъдат разпитани още трима свидетели - общински съветници. Това най-вероятно ще да стане на следващото заседание. Ако защитата не предяви нови искания, до края на процеса остават само четенията на съдебно-счетоводните експертизи и заключителните пледоарии. Вестникът припомня, че срещу 11-те подсъдими са повдигнати редица обвинения, сред които - длъжностно присвояване, съставяне на официални документи с невярно съдържание, участие в организирана престъпна група и др. Вчера "свеж" мотив към съдебната сага внесъл самият гълъбовски градоначалник Тонев, който съобщил пред информационна агенция, че свидетелят на прокуратурата - гълъбовският бизнесмен Петър Велков, заплашил, че ще го заколи. Според кмета той бил озлобен, че многобройните свидетелски показания, които дал срещу него започнали да се пропукват в съда. Тонев настоял министър Цветлин Йовчев да му осигури охрана. Самият Петър Велков определил казаното от кмета на Гълъбово като махленски клюки.

Всекидневникът информира още, че недоволни от преврата в БСП - Стара Загора са поискали ново заседание на областния съвет. В специално изявление напусналите скандалното заседание д-р Евгений Желев, Георги Георгиев, Зоя Цвяткова, Илия Златев, Илка Петкова, Кольо Димов и др. са изразили категоричното си несъгласие с отстраняването на председателя на областния съвет Трифон Митев и избора на Васил Самарски. Те ги смятат за ненавременни, немотивирани и необосновани и настояват на новото заседание първо да се обсъди и приеме оценка на работата на областния съвет и неговия председател Трифон Митев. При необходимост нямало проблем да бъдат приети неотложни мерки за организационното стабилизиране и подобряване на взаимодействието между структурите на общинските организации, областния съвет и "Позитано" 20. Такива всъщност са били мотивите за неочакваната рокада в понеделник. Срещу смяната на досегашния областен шеф Трифон Митев са се обявили и от областния актив на Българския антифашистки съюз - Стара Загора. Според антифашистите неговите правомощия са били прекратени по брутален начин. Те са изпратили вчера своята официална позиция до Национлния съвет на БСП.

ВИДИН

„Отоплителните помощи при нови условия" е уводното заглавие на вестник „Видин". От 1 юли социалните служби приемат молби за този вид помощи и вестникът дава подробна информация какви промени са настъпили в условията за това.

„Танци край Дунав" е репортажът, посветен на едноименния фестивал. 120 танцьори от България, Сърбия и Румъния показали своя фолклор на открита сцена. Всичките приел кметът на Видин Герго Гергов, четем в дописката.

Интервюто в броя е с директора на най-голямото средно училище в областта – „Цар Симеон Велики", Венцислав Станев. Готови сме за новата учебна година, казва той. От есента в школото ще се учи и китайски език, съобщава директорът. Вече е намерен преподавател, осигурено му е жилище във Видин, обяснява той.

Таксите облекчават трафика по „Нова Европа", съобщава още вестник „Видин". За преминаване по новия мост за лек автомобил се плаща 6 евро за една посока, за тирове – по 37.

„АЕЦ опровергава твърденията за увеличено ядрено гориво" е друга тема от броя. От централата отричат да има увеличение на горивото с 500%, както беше разпространено.

Една страница е посветена на първата жена диригент на видинския симфоничен оркестър – Румяна Дилова, която вече не е между живите.

Областният управител поиска внимание към два важни пътя. Кръстьо Спасов настоява да се вземат мерки за отсечката Димово – Ружинци и едно отклонение от Е-79, български и румънски полицаи патрулират заедно в гранични зони, една от които е ГКПП на новия мост, производителите във Видинско очакват по 450 кг жито от дка, сушата мори иглолистните гори в района на Белоградчик, четем още в броя на вестник „Видин".

ДОБРИЧ

Водещата тема на в. "Нова добруджанска трибуна" е за успеха на девойка от Каварна, която представя страната ни в конкурс за красота.

От първата си страница днес още вестникът съобщава, че министърът на културата ще връчва награди на закриването на фестивала за късометражно кино "В Двореца".

В броя още четем, че в местността Зеленка ще се снимат някои сцени от нов игрален български филм, който ще разказва за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"Добруджанска трибуна" излиза с водеща тема от съдебните зали. Вестникът пише, че петима са се споразумели с прокуратура за по-леки присъди за редица извършени грабежи в това число и на британски граждани.

В броя си още днес вестникът изнася информация и за това колко пари от оперативни програми предишното правителство е раздало на медии.

В броя още четем на вътрешна страница, че пожарникари са спасили пшенична нива от изпепляване.

БЛАГОЕВГРАД

Трагедия почерни известна докторска фамилия в Благоевград. Синът на уважавания хирург д-р Емил Спасов издъхна внезапно, пише вестник „Струма". Момчето, което тази есен трябваше да е гимназист, играело футбол с приятели, когато изведнъж му прилошало. Екип на Спешен център е извикан на мястото на инцидента. С линейка той е транспортиран в реанимация, където за съжаление малко по-късно издъхнал.

35-годишният Валентин Кафеджиев от сатовчанското село Долен бе премазан от камион в местността Ленищата. Малко след 5.30 ч. той заедно с майка си Зейнеп, баща си Ибраим и още трима близки отишли да събират сеното от ливадата. Напълнили наполовина камиона и возилото тръгнало към другия край на ливадата, за да съберат и останалото сено. Валентин скочил от каросерията, главата му попаднала под гумите и бил премазан. Трагедията се разиграла пред очите на родителите му.

Улиците на дупнишките села Пиперево и Блатино са превърнати в рали писта за изпробване на високи скорости на коли, четем във вестник „Вяра". По главните улици на двете села ежедневно свистят гуми и се носи рев на мотори. Новозакупените коли от съседните автокъщи на Дупница се изпробват за технически показатели. На всеки 10-15 минути профучава кола със 100-120 км в час, което изправя косите на живеещите.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и ръководителят на управляващия орган по ОП „Околна среда" Малина Крумова направиха първа копка по изграждането на водопровод и канализация на бул. „Пейо Яворов" в Благоевград. "С този проект затваряме цикъла, до края на годината булевардът ще изглежда по съвсем друг начин с велоалеи, с нова канализация, нова асфалтова настилка и две кръгови кръстовища, които ще доведат до удобства на гражданите и в този район да се разгърнат инвестиционни намерения."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай