Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Извънредното заседание на общинския съвет в Стара Загора е водеща тема в днешния брой на в. "Старозагорски новини". Дневният ред съдържал една-единствена точка - обсъждане работата на фирмата концесионер "Нелсен Чистота", която се грижи за сметосъбирането и чистотата в общината. Заседанието е било инициирано от общинския съветник от партия "Нова сила" Тихомир Томов. Той настоявал за прекратяване на договора с концесионера "Нелсен Чистота", удължен през миналата година с анекс за още 4 години. Според вносителя концесионерът не изпълнявал задълженията си по анекса. Фирмата-концесионер е доставила само 2 от 7-те обещани камиона за сметосъбиране клас "Евро 4" и "Евро-5" и те били с по-нисък клас. До края на май пък трябвало да бъдат осигурени 4 водоноски за миене на улиците, но все още не били доставени. Отделно Томов имал забележки и към качеството на извършваната услуга от страна на концесионера.
От "Нелсен Чистота" били категорични, че изпълняват задълженията си по анекса 99%. Според управителя Стоян Димитров, фирмата е изпълнила ангажимента си и по доставката на 7-те камиона за сметосъбиране и водоноските.

Всекидневникът съобщава и за жалбата на двама братя от радневското село Коларово за полицейско насилие срещу тях. Според адвокатът им Елена Нонева братята-близнаци Иван и Мирослав Манолови, на 22 години, твърдят, че са били пребити в районното полицейско управление в Раднево от двама младши полицейски инспектори - Д.Д. и И.П. Полицаите ги малтретирали, за да признаят, че са извършители на кражби. След побоя братятя се почувствали много зле и били откарани в болницата в Стара Загора. Иван е бил приет в хирургичното отделение с разкъсан далак и му предстояла операция. Брат му Мирослав пък е бил настанен в неврологичното отделение със счупен нос. Потърпевшите са изпратили жалби до вътрешния министър, главния прокурор, Военна прокуратура и директора на старозагорската областна дирекция на МВР.
"Проверка по случая е започнала още през почивните дни, а в понеделник е образувано и дисциплинарно производство", потвърдили за случая от старозагорската полицията и гарантирали, че ще бъдат приложени най-строги мерки, ако проверката установяла нарушение на закона.

Вестникът пише и за подкрепата на регионалната колегия на фелдшерите на искането на спешните медици за промяна в Наказателния кодекс и осигуряване на адекватна защита на работещите в сектора.
"Изказваме морална подкрепа на колегите, станали обект на посегателство при изпълнение на служебните им задължения. Проявяваме съчувствие и към гражданите, нуждаещи се от неотложна или спешна помощ. Разбираме техните емоционални притеснения и желание за незабавно обслужване, но категорично смятаме за недопустимо насилието и агресията спрямо медиците, оказващи помощ", се казва в приетата вчера декларация на старозагорските фелдшери.

ДОБРИЧ

С водещата си тема днес в. "Нова добруджанска трибуна" разказва за това, че в края на юни от Каварна ще потегли изследователски кораб към Троя. От първата си страница още вестникът днес отразява етнофестивала, като разказва за деня на Сали Яшар, в който деца шариха каруца, а майсторки направиха типични турски и татарски ястия. В броя още медията припомня, че днес Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от Пламен Орешарски.

Водещата тема на в. "Добруджанска трибуна" е по повод проведената сесия на ОбС - Добрич вчера, като гражданите са поискали извънредно заседание за дискусия по такса "Смет". В рубриката си "Акценти" днес пише, че започва обществено обсъждане на нова транспортна схема на града. Място на първата страница намира и информация за предстоящия рок фест в Каварна, като вестникът пише, че хедлайнерите на първата вечер идват с нови песни и нова китара.

ВАРНА

Откриха развалена храна в детска кухня, пише "Народно дело". От Областната дирекция по безопасност на храните са засекли храна от миналата година в хладилника на детската кухня. Храната, която е с изтекъл срок на годност, е иззета и предадена за унищожение. Постъпили са и сигнали за частни хотели, в които има храни, останали от миналата година.

След ремонта на бул. "Владислав" във Варна, явно от много бързане да го преасфалтират, да засадят цветя и да сложат измиваща се маркировка, майсторите са пропуснали да направят някаква настилка на местата, където преминават пешеходците, пише още "Народно дело"

В интегрирания план за градско възстановяване и развитие проекти за близо 800 млн. лв. чакат евроинвестиции, четем в "Черно море". За тези обекти общината ще може да търси еврофинансиране през следващия програмен период. Повече от половината от средствата са предвидени за инвестиции в градската среда.

На много места във Варна избуялите треви започнаха да достигат първите етажи на жилищните блокове, пише още изданието. Обитателите на апартаменти вече обмислят частни варианти за справяне с проблема, след като общината абдикира от задълженията си да коси тревата.

Уволненият шеф на кучкарника се оказа преназначен, четем в "Твоят ден". Иван Радев бе уволнен заради сериозни нарушения. Природозащитните организации обаче бяха неприятно изненадани от факта, че този човек продължава да работи. След уволнението, той веднага е бил преназначен като главен инспектор в кучкарника. През миналата седмица Агенцията по безопасност на храните затвори приюта, поради липса на управител и ветеринар.

БЛАГОЕВГРАД

Топола смаза крака на 42-годишния Илия Серафимов. Инцидентът стана в района на симитлийското село Градево, пише вестник „Струма". По време на сеч отрязана топола се стоварила върху мъжа, който паднал в реката. Екип на Спешен център – Симитли пристигнал незабавно на място. Пострадалият е транспортиран в благоевградската болница.

Директорката на придобилата скандална известност ПТГ – Сандански Вера Влахова уволни вчера учителката по биология Лидия Атанасова, лидерка на КНСБ в училището, която по кодекса на труда е недосегаема, четем във вестник „Вяра". Преподавателката е основен опонент на шефката и водач на стачките в гимназията, с който учителският колектив на няколко пъти през тази година се опитва да изгони Влахова.

Софийският апелативен съд възстанови на работа зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов. Той е на работното си място от 16 май, след като на 9 септември 2010 г. бе шумно арестуван заедно с брат си и бе обвинен в лихварство. „Две инстанции потвърдиха, че няма извършено престъпление от мен. По делото се произнесоха и Софийският градски съд, и Софийският апелативен", заяви за „Вяра" Михайлов.

Мистериозно пламна една от най-големите дискотеки в Кюстендил – "Планета", вчера малко преди обяд. Тежък дим и включен датчик за пожар вдигнаха на крак полиция, пожарна и Спешен център. В съседство на заведението се намира и най-голямото читалище "Братство", където по това време около 20 деца провеждаха своите занятия по китара и изобразително изкуство. "Имаме аларма, тя се включи. Изкарахме децата и служителите извън читалището", коментира читалищният председател Иван Андонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай