Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВАРНА

Въоръжен мъж нападна пристанище Варна, пише в. "Черно море". Ден по-късно двама терористи насочиха танкер към Аспаруховия мост, а военни водолази откриха почти 10 кг тротил, скрит в туба, близо до кораборемонтна компания "Делфин". След бързата и адекватна реакция на военноморските сили и всички служби, които участват в Съвета за сигурност, терористичните атаки бяха отбити, а терористите задържани. За щастие това не бе истина, а сценарият на първото по рода си мащабно учение, проведено в рамките на два дни в пристанище Варна, уточнява "Черно море" и допълва, че паралелно същото учение, но с други "цели" е протекло и в пристанище Бургас.

Плажен хит това лято са коктейлите, забъркани по бабини рецепти. Билки, домашно приготвени сокове и пресни плодове. Това са част от съставките, с които барманите ще впечатляват туристите по родното Черноморие през лятото. Хит са машините за опушване на коктейлите, които смесват съставките с дим. Това обяснява пред "Народно дело" председателят на асоциацията на барманите Пенчо Пенчев на стартиралото вчера във Варна национално първенство на барманите. В българската асоциация на барманите членуват 946 професионалисти, а над 2000 наброяват нейните партньори, пише още вестникът.

Старовремски ритуал по замесване на хляб с квас и изпичането му в пещ, символизираща църква, е една от новите инициативи, с които Варненска и Великопреславска митрополия въвежда децата в християнските традиции. Това четем от страницата на приложението "Твоят ден".Занятията се провеждат в "духовно-просветителския център "Св. Архангел Михаил" във Варна. За изпичането на самуните, с които владиката дядо Кирил гощава гостите си, се пали уникалната пещ в двора, наподобяваща православен храм, а уникалния вкус на хляба идва от кваса, приготвен по рецепта от времето на прабабите – от царевично брашно и чай от хмел. Навръх Великден в пещта-църква ще бъдат приготвени козунаци, допълва "Твоят ден".

ВИДИН

Вестник „Видин" продължава темата за болницата под заглавието „Болницата загива, заедно да я спасим". Освен управлението, на прицел е поставено и мълчанието на специализираните органи за изнесените нередности при обществените поръчки за лекарства и хранителни продукти.

Интервюто в броя е с Петя Раева, водачка на листата на ДПС във Видин. Озаглавено е "Престъпното управление на ГЕРБ изправя Видин пред реална заплаха от наводнение". Раева е бивш управител на „Напоителни системи" – дружеството, което поддържа дунавските диги. Според нея, от три години и половина не са предприемани никакви мероприятия за поддържането на съоръженията. За 3 години са сменени 6 директори, които са некомпетентни да управляват специализираното дружество. И в същото време са уволнени най-грамотните хидроинженери, тъй като се оказали неудобни на новите директори.

Във Видин са организирали среща с поета Андрей Андреев по повод неговата 70-годишнина, четем в броя. Роденият в село Раковица поет е един от обичаните земляци във Видин. Наречен е „тъжният поет на България".

Открит е туристическият сезон в Белоградчик, съобщава „Видин" в друга дописка.

Без заплати от януари са 53 служители на държавното дружество „Напоителни системи" във Видин, крадат кошери – в Синаговци – 20, в Кула – 8 и нито един не е открит и върнат на собствениците му, кола уби 4-годишно дете в село Костичевци, съобщава още вестник „Видин".

ДОБРИЧ

Водеща тема на добричките всекидневници днес е проведената среща на КНСБ с кандидати за депутати от различни политически партии и коалиции. Пред кандидатите синдикатът представи визията си за подобряване на стандарта на живот на хората, като поискаха да чуят как ще работят кандидатите за народни представители, ако влязат в следващия парламент.

От първата си страница в. "Нова добруджанска трибуна" съобщава още, че пред съда се изправя 15-годишен за шофиране на автомобил след като е пил.

В броя си от челно място вестникът съобщава информация от водача на листата на Движение България на гражданите Прошко Прошков, който заявява, че общината пречи на партията да провежда предизборната си кампания.

"Добруджанска трибуна" в рубриката си "Акценти" пише, че предстои откриване на барелеф на добруджанския родолюбец и просветител свещеник Павел Атанасов.

В броя още четем, че национална програма цели намаляване на самоубийствата с 10 на сто.

БЛАГОЕВГРАД

Учител И майка му, измамени от строител, 3 г. живеят в барака, пише вестник „Стандарт". Предприемачът Секул Пачов съборил 2-етажната къща на сем. Танчеви на ул. „В. Левски" №6 с обещанието, че до 3 месеца ще влязат в нова кооперация, но фалирал и се скрил в с. Хърсово.

Председателят на катедралния благоевградски храм „Въведение Богородично" отец Андон Шавулев, който бе отличен за приза „Мъж на 2011 г." и получи наградата в категория „Дух на добродетелност", замина за София за запис в предаването „Стани богат". Докато го увещавал да участва, водещият Ники Кънчев улучил най-вярната за отеца дума „благотворителност" и Дончо веднага казал „да".

21-годишна избяга от реанимация на МБАЛ – Благоевград след операция. Жената е била с перитонит, хирургичната интервенция е извършена в края на миналата седмица и е настанена за интензивно лечение. Днес сутринта оперираната напуснала болницата, не се знае къде се намира и заради съществуващата опасност за живота й полицията я издирва.

Личният телохранител на изчезналите дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов Георги Градевски – Конана и сподвижникът им Николай Радев – Отвертката летят по два пъти в месеца до Дубай, съобщиха източници на вестник „Вяра". Тази информация даде повод спецслужбите да разследват връзки на Братя Галеви с Дубай. По непотвърдена информация част от авоарите на легендарните антимафиоти, превърнали се в мафиоти № 1 на България, се прехвърлят от офшорки в голяма банка в арабската страна. ДАНС е попаднала на тази следа покрай честите пътувания на съратниците им Георги Градевски и Николай Радев.

Милионер купи детската градина на Кромидово. Това съобщи кметският наместник на селата Кромидово и Капатово Андон Илиев вчера. Бизнесменът участвал в търга с оферта от 36 000 лв. Всъщност той е бил и единственият кандидат-купувач за сградата на детското заведение. Благой Русев, който е новият собственик, е с корен от село Горно Спанчово, уточни кметският наместник. Той притежава 300 декара лозови масиви в селата Кромидово, Капатово и Хърсово. Милионерът живее постоянно в София, но през летните месеци се връща в родния си край, твърди Илиев.

Жителите на бобовдолското Големо село може да останат без питейна вода, алармира кметският наместник Васил Васев. Алтернативата е от чешмите да тече само питейна или само промишлена вода. Изборът се налага заради пускането в тръбите за питейна на промишлена вода, което предизвиква аварии. Отстраняването им понякога е за часове, но се случва заради излизане от строя на водопровода в селото да няма вода и по два дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай