Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Отхвърлиха жалбата на прокуратурата за референдума за полигон "Змейово", съобщава от първата си страница в. "Старозагорски новини". "Съдът остави без разглеждане жалбата на Старозагорската районна прокуратура, като прие, че е недопустима, защото е подадена извън регламентирания 7-дневен законов срок", пояснил председателят на Административния съд в Стара Загора Пламен Петрунов. Съдът е прекратил производствотото по делото, като решението можело да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Дали ще се проведе референдумът и дали той е законосъобразен обаче, Административният съд не можел да се произнесе. Вестникът припомня, че решението за провеждането на местен референдум за бъдещето на полигона е било взето от общинските съветници в Стара Загора на 28 март т.г. Допитването трябва да се състои на 26 май.
Междувременно кметът на Стара Загора Живко Тодоров е провел вчера първата консултация с местните лидери на 6-те парламентарно представени партии и коалиции за определяне състава на секционните избирателни комисии за провеждането на референдума с въпрос: "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?". Секретарят на общината Цена Велкова е информирала, че вече е в ход организационно-техническата подготовка на допитването. Със заповед на кмета на територията на общината са били образувани 202 общи избирателни секции и 4 подвижни - в болници, диспансери и места за лишаване от свобода. В изпълнение на изискването на изборния кодекс ГЕРБ ще трябва да осигури 49% от общия брой членове в СИК, или 571 души; "Коалиция за България" – 19,6% - 300 души; ДПС – 14,7% - 225 души; ПП "Атака" – 9,8% - 150 души; "Синята коалиция" – 4,9% - 75 души, и НДСВ – 1,5% - 27 души, или всичко 1 348 души.

Всекидневникът пише още и за високото отличие на младши сержант Борислав Домеников от Втора механизирана бригада в Стара Загора. Той е получил Комендантската награда на американската военна академия "Кислинг". Младши сержант Домеников бил първият чуждестранен военнослужещ в историята на академията, на когото е отдадена тази чест. Той е получил наградата за изключителни лидерски качества, демонстрирани по време на обучението в US-академията.

ДОБРИЧ

Водещата тема на в. "Нова добруджанска трибуна" разказва за успеха на възпитаниците от езиковата гимназия в града. Тийнейджърите са спечелили второ място в международна надпревара по франкофония.

От челно място още вестникът съобщава, че жители на един от добричките квартали твърдят, че над града е минало НЛО.

Място на първата страница намира заглавие от съда, като това е водеща тема за "Добруджанска трибуна". Вестниците съобщават, че в балчишко село е задържан 46-годишен швейцарски гражданин, за когото има искане за екстрадация, за да бъде съден по обвинение в блудство.

В рубриката си "Акценти" "Добруджанска трибуна" днес отделя внимание на политическата програма на една от партиите, които се състезават за вота на българите в кампанията преди изборите.

В броя си още ежедневникът пише, че се вихри скандал за строителството на газопровод Добрич - Силистра, като пречка пред строителството на съоръжението били претенции на земеделци, през чиито територии трябва да мине трасето.

БЛАГОЕВГРАД

15-годишно австрийче, изолирано в комуна в с. Бистрица, опита да се самоубие, пише вестник „Струма" в днешния си брой. 3 деца от чужбина са под контрола на грък и са базирани от 3 месеца в сградата на кметството в благоевградското село Бистрица, където първият етаж е собственост на благоевградчанина Г. Цветанов.

„Бях 15-годишен, когато майка ми почина. Учех в спортния интернат в Перник, но бях принуден и да работя като товарач в АПК. Сам се издържах. Със съпругата ми започнахме двамата от една каравана, след това взехме и други заведения. Децата ми спяха по сепаретата. Не пия, не пуша, не употребявам наркотици и не се зобя. Парите ми не са от бандитизъм, не съм убивал, не съм заплашвал, не съм осъждан". Така започна емоционалната си изповед в съда 43- годишният петричанин Иван Чангов-Ванчо Тери, който е подсъдим за опит за убийство на санданския полицай Ивайло Баладжанов.

62-годишният благоевградчанин Александър Иванов, който живее в кв. "Грамада", е пребит от съсед след спор за земя. Тази сутрин той е потърсил лекарска помощ в спешно отделение, където са обработени раните му. Битият мъж ще си извади медицинско, за да съди съседа си за нанесените травми.

Първото място и титлата „най-силен мъж" е била присъдена на Димитър Саватинов от Гоце Делчев, който живее от много години в САЩ. Саватинов е взел участие в престижното състезание Battle of Baywood в щата Делауеър, което за поредна година бе проведено на 20.04.2013 г. Димитър Саватинов е бил единственият участник в състезанието, покорил три от дисциплините „Американски рекорди", за което заслужено му е присъдено първото място и титлата „най-силен мъж".

54-годишна учителка от Разлог издъхна от менингит във ВМА. Мариана Димитрова, която е сестра на благоевградския хирург Димитър Димитров, е лекувана първоначално в разложката болница от хранително натравяне. Състоянието й обаче бързо се влошило, инфекцията се развила скоростно и с ниско кръвно налягане в петък по спешност жената е транспортирана в реанимацията на благоевградската болница. Следващата сутрин обаче изпада в кома и е поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на лекарите в Благоевград и София жената починала.

Адвокат Красимир Руев, който представлява Мюсюлманското изповедание, неочаквано оттегли исковата молба за терена пред паметника на Ильо войвода, наричан още Освободителя на Кюстендил. Това даде повод съдия Чавдар Тодоров да прекрати делото в районния съд под Хисарлъка. Позицията на мюфтийството бе обявена в съдебната зала след експертизата на вещото лице Любомир Велинов. Според документа, намиращата се на това място някога джамия „Хаджи Джундар" попада в тротоарното пространство на главната улица "Цар Освободител". Част от експертизата е и план от 1909 г., доказващ съществуването на мюсюлманския храм, който обаче попада действително в тротоарното пространство. Неоспоримият факт парира щенията на мюфтийството.

ВАРНА

Граждани недоволстват заради блокирани сделки, пише "Черно море". Протестите във Варна замразили хода на процедури за над 250 хил лв. Проверка на изданието е показала, че повече от 20 сделки са били стопирани в резултат на протестите срещу местната власт. Става въпрос не само за ликвидиране на съсобственост, но и за продажба на земи под законно придобити сгради. Тъй като продажбата на имоти и общински жилища е блокирана предизборно, кметската администрация се надява процедурите да бъдат отпушени поне през втората половина на годината, когато Варна би трябвало да има нов кмет.

Две са темите от първа страница на "Народно дело". 8 554 лв. е платила общината за щети от яма на пътя. Спукани гуми, изкривени джанти и щети по ходовата част са най-често срещаните повреди. Сумите, които Община Варна е осъдена да заплати, варират от 86 до няколкостотин лева. Десетки дела срещу Община Варна са водили застрахователите и миналата година. Само от началото на 2013 г. Районният съд във Варна се е произнесъл по 16 граждански дела, заведени от застрахователни компании срещу кметството, сочи справка в публикуваните съдебни актове. Делата са за инциденти на пътя, станали в периода 2008-2011 г. Застрахователи не са успели да спечелят само едно от 16-те подобни дела тази година, показва справката.

Другата статия от първа страница в "Народно дело" е за одисея в Странджанско. Варненски ученик вдигна на крак 200 граничари. 14-годишният Светлозар Светлозаров, който беше в неизвестност от 16 часа в неделя, е намерен близо до ІV застава в Странджа, след като в акцията по издирването му се включиха над 200 гранични полицаи, жандармеристи, лесничеи и доброволци, кучета и хеликоптер. Семейството от Варна пристигнало със сина си в странджанското село Бръшлян в петък. В неделя преди обед бащата, майката и момчето излезли на разходка за гъби в гората около селото. Към 15:30 ч. родителите загубили връзка с момчето, започнали да го викат, но нямало отговор. За нещастие Светлозар не носел мобилен телефон. Детето е било открито след 16 часа търсене от шефа на местната потребителска кооперация Стоян Костов, който на разсъмване с малка група тръгнал към заставата на самата турска граница.

За стореното от друг варненски ученик научаваме от "Твоят ден". Деветокласникът от математическата гимназия Христо Стайков е направил сайт, в който се маркират дупките по улиците в града. До момента на сайта via-stat.info са посочени близо 900 дупки. Проектът "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" може да се използва от шофьори за избиране на най-спокоен маршрут и от общината за определяне на приоритети за ремонт, коментира пред вестника ученикът. Неговата страница в нета получи две награди от Националното състезание по уебразработване, допълва "Твоят ден".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай