Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Чистка в енергетиката. Защо?" в. "Старозагорски новини" коментира предстоящите кадрови промени в енергетиката. Новинарите припомнят, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви в петък, че ще смени 26 шефове в 13 държавни фирми, най-вече в енергетиката заради изчерпан кредит на доверие.
От КНСБ в "Мини Марица-изток" са съобщили, че в понеделник сутринта целият мениджърски екип на дружеството, заедно с представители на синдикатите, са били поканени на среща със зам.-министър Божан Стоянов, на която щели да бъдат представени програмата на дружеството и направените анализи за цената на въглищата при различно натоварване.

Междувременно кметът на община Раднево д-р Юлиан Илчев и шефовете на регионалния съюз "Подкрепа" и на фирмената организация на "Подкрепа" в мините са изпратили отворено писмо до президента на Република България, служебния премиер и министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В него те изразявали безпокойството си от негативните процеси, които се развиват в българската енергетика, и тежкото финансово състояние на "Мини Марица-изток" ЕАД и топлоелектрическите централи в региона. Те настояват да бъде продължен социалният диалог между синдикати и работодатели, който винаги е бил гарант за достоен труд и адекватно заплащане за всички.

Всекидневникът информира и за участието на старозагорци в националната кампания "Да изчистим България за един ден" в събота. Общо 186 тона отпадъци на 20 април и 100 тона до обед на 21 април 2013 г. се били извозени на общинското депо в Стара Загора от концесионера фирма "Нелсен Чистотарада". По данни от общинския пресцентър близо 5000 души, организирани в 102 групи, фирми, неправителствени организации и политически партии, са се включили в екоакцията. В нея участвали и всички училища и групи в 50-те села в общината.

Вестникът пище още, че само 7 души са се включили в гражданския протест в Стара Загора срещу незаконното подслушване в събота пред едно от полицейките управления в областния град. Двама от участниците - Станислава Канева и Димитър Тодоров, са били разконспирирани от десетимата журналисти, че са в кандидатдепутатските листи на една коалиция. Те обяснили, че присъстват на протеста като обикновени граждани. Липсата на масовост според новинарите показала, че темата с бръмбарите не вълнува обикновените граждани.

ДОБРИЧ

Водеща тема на двата добрички всекидневника е почистването, като ежедневниците отбелязват с водещите си публикации, че този път в инициативата "Да изчистим България за един ден" в областта са се включили над 16 хил. добруджанци.

В броя си днес още в. "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че Кулинарната академия се е представила отлично на провелото се в Пловдив състезание. Място още намира и информация за концерта на Духовия оркестър, който зарадва своите почитатели по повод 50-ата си годишнина.

В. "Добруджанска трибуна" в рубриката си "Акценти" пише, че Силистренска област е сред челниците в почистването, провело се в събота. Медията отразява и проведения детски празник, като съобщава, че малчугани са се изявявали на три сцени. С този своеобразен детски празник бе чествана в края на миналата седмица 120-годишнината от въвеждането на предучилищното възпитание в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай