Представиха „Региони в растеж” в Монтана

Представиха „Региони в растеж” в Монтана | StandartNews.com

Монтана. Експерти на управляващия орган на оперативната програма „Региони в растеж" представиха новия и вариант пред общински служители от Видин, Враца и Монтана. Още до края на годината ще започне финансирането на проектите от първата и приоритетна ос - за интегрирано възстановяване и развитие на по-големите градове. 34 от плановете за това на общините са получили одобрение, предстои разработването на още 31. В Северозападна България 13 града ще се възползват от този ресурс.

 

С плановете се цели да се увеличи енергийната ефективност на административните и жилищните сгради, за което са предвидени 275 млн. евро. Освен за градската среда, за пръв път са предвидени и средства за развитие на спортната инфраструктура. За културна инфраструктура ще се предоставят средства само за развитие на туристически обекти с национално и световно значение.

 

Общините, които по сегашните критерии не попадат в т.н. селски райони, ще могат да ползват до 20 % от ресурса на своите проекти за развитие на икономическа, социална и образователна инфраструктура на селата от своя обхват. Това се прави заради невъзможността тези територии да се ползват от ресурса на програмата за развитие на селските райони. Популяризирането на програмата е възложено на фирма „Юнайт консултинг" – ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай