Опълченци се биха за Самарското знаме в Бургас

Опълченци се биха за Самарското знаме в Бургас | StandartNews.com

Гръмовен грохот на пушки и героични викове огласиха бургаския площад "Св. Св. Кирил и Методий". Поводът бе историческа възстановка на епичната битка за спасяване на Самарското знаме през от 31 юли 1877 г. в Стара Загора.

Инициативата е организирана от Национално дружество "Традиция" със съдействието на Община Бургас. Пред изпълнения с деца, родители и учители площад едни срещу други се изправиха дружина на българското опълчение и отряд от Централната армия на Сюлейман паша, които демонстрираха част от драматичните бойни действия, разиграли се непосредствено преди славната Шипченска епопея.

Участниците във възстановката бяха с реквизит и костюми от периода на войната, което придаде още по-голяма автентичност на събитието. Децата имаха възможност да видят и да се снимат с оръжията, които са използвани при битката: пушка система "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

За първи път историческото пресъздаване е правено през 2007 г. по повод 130-та годишнина от събитията, свързани с боевете за града през 1877 година.

Битката при Стара Загора е бойното кръщене на Българското опълчение, а героизмът на българите възхищава цялото руско командване и генерал Гурко, който ще каже: "Това беше първото сражение, в което се бихте с врага и в което вие се показахте такива герои, че цялата руска армия може да се гордее с вас...".

Честванията на националния празник в Бургас продължиха с грандиозен концерт-спектакъл с участието на Силвия Кацарова, ансамбъл "Чинари" и солисти от "Мистерия на българските гласове", който бе с вход свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай