Над 200 жалби срещу злоупотреба с лични данни

Над 200 жалби срещу злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

Над 200 жалби са подадени в Комисията за защита на личните данни от началото на годината до момента. Близо 70 от сигналите са срещу колекторски фирми и мобилни оператори, съобщи в Бургас председателят на Комисията Венцислав Караджов. Гражданите най-често се жалвали, че след сключване на договори, личните им данни впоследствие се предоставяли на колекторски фирми за събиране на неизплатени задължения.

Много от подадените сигнали са срещу домоуправители и работодатели - заради нерегламентирано видеонаблюдение, както и срещу банки, кредитни институции и дружества, предоставящи комунални услуги. Недоволни имало и от медии за неправомерно използване на лични данни в журналистически материали. Други сигнали пък са за злоупотреба от страна на НОИ, органите на съдебната власт, МВР и общините.

При установена злоупотреба с лични данни, Комисията има право да налага солени глоби, които варират от 500 до 100 000 лв. Най- голямата санкция, наложена до момента на администратор на лични данни е за 60 000 лв. Комисията за защита на личните данни проведе в морския град изнесено заседание и открита приемна с граждани. Бургазлии ще имат възможност лично да отправят своите питания, свързани с последните законови промени, свързани със защитата и правилното обработване на личните данни. Приемната ще бъде отворена до 28 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай