На Калето черпят с виното на трибалите

Мездра почете бог Дионисий, почерпи туристите с еликсир по древна рецепта на траките

На Калето черпят с виното на трибалите | StandartNews.com

Гърне с монети разказва за петима римски императори

Мездра почете бог Дионисий, почерпи туристите с еликсир по древна рецепта на траките


В Северозапада празнуваха яко светеца Трифон Заразан от 1 до 15 февруари всеки ден, само Мездра отбеляза неговият предшественик – бога на виното Дионисий. Тържествата в негова чест са част от нашата история, която сега възраждаме, обяви кметът на града Иван Аспарухов.
Празнуването събра не само жители на града, но и много гости. Имаше и подранили туристи, които искаха да се потопят в атмосферата на древното време, оживяващо в археологическия комплекс „Калето”. Това е новата туристическа дестинация, която общината иска да популяризира и наложи. За туризъм в града се заговаря след 2013 година, когато археолозите се похвалиха с нови находки при поредните разкопки по скалистия рид, надвесен над Искъра. Те са уникални – от различни периоди и различни пластове. Оказва се, че на това място, известно като Калето, от древни времена до късното средновековие са живели хора със свой бит и култура. Находките са предпоставка за възстановки на древни традиции, бит и култура и развитие на културно-историческия туризъм. Тази година за шести път „Калето” стана център на празници, свързани с виното, но с напитката отпреди християнския мъченик Трифон Зарезан. Каква е била, присъстващите разбраха от дегустация на място. От котел те получаваха

греяно вино, сварено с ябълки, карамфил и черен пипер

Рецептата са измислили траките, а историци от регионалния музей във Враца са я възстановили. На „Калето” от шест години се възстановява и античен огнен ритуал. Актьори от трупата „Темп” с ръководител Георги Врабчев изпълняват ритуала с реплики на тракийски сребърни съкровища.
Допреди 7 години всяко лято „Калето” оживява от гълчавата на археолозите. Те изследват постепенно част по част от богатата на находки земя. До 2013 година, когато общината разработва и започва изпълнението на уникален дотогава за страната проект, наречен „История, култура и природа – туристическите атракции на община Мездра”. Средствата са осигурени от оперативната програма „Регионално развитие”. Нито авторите на проекта, нито градското ръководство, е предполагало какъв огромен ефект ще има от разработката. Едва след изпълнението му за Мездра се заговори като за туристически град – той влиза в класациите на министерства и организации за значимо историческо място.
На скалистия рид започва голяма строителна дейност – укрепват се основите на разкрита крепостна стена, надграждат се стени, строи се техническа инфраструктура, израства посетителски център. Очакванията са надминати – оформя се голям археологически комплекс, а интересът към Мездра нараства. Наричат града врата към Северозапада, а „Калето” -

каменното съкровище на Мездра

Комплексът е открит на 1 юли 2013 година и оттогава интересът към него не стихва. Още на следната година обектът е включен в 100-те национални туристически обекти под номер 16 – А.
Стратегическото положение на хълма е оценено векове преди днешните му обитатели да направят това. След близо 20 сезона археологически разкопки са открити находки от медно-каменната епоха – 4-то хилядолетие преди Христа до късното Средновековие. История, трупана много векове.
Археолозите са разкрили две селища от края на каменно-медната епоха, които са били унищожени от пожари. Оцелели са находки от занаятчийско производство – на хълма са работели керамици, земеделци, ювелири.
Най-голямото откритие е направено през 2008 година. Тогава археолозите попадат на

светилище на тура

което няма аналог у нас. Тур е диво говедо – езическо божество, върху чиито рога се крепи света, според вярващите. То било опаковано в каменен кожух, а вътре – два черепа на турове с рога, забити в земята. Тези черепи днес се намрат в регионалния исторически музей във Враца.
По-късно на хълма живеят траки от племето трибали. През първия век мястото вече е римско владение. Съществуват следи от римско укрепление, открити са монети от времето на Дометиан, Клавдий – втори Готски. На тази стратегическа земя идват и аспарухови българи, които основават първото старобългарско селище. През единадесети век селището носи името Торбарица, но било разрушено в похода на Василий Втори срещу Видин. И тогава, и сега, Мездра и това място са били ключ към Северозапада. През него преминавал пътят от Дунава към Сердика. Днес главният път от Видин към София преминава на метри от историческия комплекс.
„Калето” е привлекателно туристическо място през лятото. Туристите го харесват заради удобния паркинг, фонтан, алпинеум, административни и експозиционни зали, театрална зала с 84 места. Историята му може да се види в посетителския център. Експозицията е наречена „От праисторията до Средновековето”.
„Калето” е изключително интересен обект, обяснява археологът Георги Ганецовски, директор на историческия музей във Враца, участник в разкопките. В него има присъствие на 6 археологически периода – от късната каменно-медна епоха до края на петото хилядолетие преди Христа и до късното българско Средновековие.
Управата на комплекса организира не само

Дионисиеви празници

но и през цялата година прави концерти , спектакли, изложби. Организират се и сватбени тържества. Мястото е удачно за фестивала на средновековните традиции, бит и култура. През неговите дни посетителите могат да видят юрта, в която са живели някогашните обитатели на мястото, стенобойна машина, с която са се отбранявали, ателиетата, в които са били изработвани монети, накити, оръдия на труда. Комплексът предлага услугата стрелба с лък.
Това каменно исторческо съкровище не е единствено в града на Искър. Преди време при изкореняване на дърво се показа гърне с монети. 186 от тях се намират в регионалния исторически музей във Враца. Оказа се, че монетното съкровище е събирано 200 години. Парите са от времето на императорите Нерон, Галва, Витерий, Веспасиан, последните са от времето на Север Александър. Скрито е в средата на третия век, твърдят историците. Това говори, че Мездра е израсъл върху основите на селище с важно търговско значение. Археолози разровиха мястото и откриха

основите на три антични сгради

Това говори, че Калето не е било самотен остров на стари цивилизации, а около него е имало още неизвестно селище. След разкриването му градът може да се превърне в нова и атрактивна туристическа дестинация. Всеки, който тръгне да види крепостта „Баба Вида”, Белоградчишките скали или Рогозенското съкровище във Враца, по пътя си първо ще се отбие в Мездра да види Калето и останките на още непознатия град. Не е за подминаване, а е и много интересно...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай