Морският Бевърли хилс чакa път от Орешарски

Варненските баровци вдигат палати в Балкана

Морският Бевърли хилс чакa път от Орешарски | StandartNews.com

Варна. Качваш се в колата, обръщаш гръб на морето, даваш газ 18 км и - ето те в най-източната точка на Балкана, където сега е новата вилна зона на Варна. Сред огромните дъбови гори е сгушено село Долище, в което чистият въздух сравняват само с този във Велинград или Сандански. През него минават и двата ръкава на река Батовска. А тишината тук можеш с нож да я режеш. Мястото е отдавна познато и любимо на всички известни "пушки" в страната, а и извън нея, които идват да гърмят по прелетен дивеч и глигани. Тук са пробвали точния си мерник президентът Георги Първанов, шоуменът Слави Трифонов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов, а през зимата е пълно с английски, френски и германски авджии.


Новият варненски Бевърли хилс е под шапката на община Аксаково и в него живеят 230 души, но с виладжиите набъбват до 1500. Хубавите къщи вече наброяват 30-40 и всеки ден се строи. Най-личните са като прогимназии - с басейн, барбекю, но и с огромни дувари, които ги пазят от външния любопитен свят. Собствениците са хора от бизнеса, на изкуството, от висшите ешелони на властта, от търговския и военния флот, магистрати, прокурори. Кметският наместник Иван Костов, адаш на бившия премиер и лидер на ДСБ и десен по убеждения като него, държи дискретно имената им в тайна, защото селото вижда само хаир от тях. Долище е без собствен годишен бюджет и въпреки грижите на общинския кмет на Аксаково Атанас Стоилов, за справедливо разпределение на парите те са все дефицит.

Със собствен труд, с пари от бюджета и с лептата на местните спонсори хората в Долище са преобразили затвореното училище в читалище "Васил Левски", ремонтирали църквата "Св. св. Кирил и Методий" и от основи вдигнали нов пенсионерски клуб. Изградената камбанария е по проект на арх. Димитър Николов, зам.-кмет на община Варна и за кратко временно изпълняващ длъжността кмет. Последната гордост на кметския наместник, на когото всички казват бай Иван, а не Командира, е усмиряването на река Батовска по спечелен европейски проект. Усилията му да направи бетонно корито минали през три правителства. Но при кабинета на Бойко Борисов и неговата "отличничка" министър Лиляна Павлова се увенчали и успех.

Община Аксаково спечели проекта за 1 млн. лева по ОП "Регионално развитие". Съоръжението - мостът, бетонното корито на близо 750 м по течението на реката, са вече готови и с акт 16, като работата е свършена за близо 712 000 лева, заедно с проектирането. 10 000 лева за озеленяване по брега осигурил за кметството бившият депутат от ГЕРБ д-р Светослав Неделчев. И сега не е важно кой и кога ще пререже лентата, а това, че се слага край на драматичните наводнения в селото. Първото най-голямо през 1952 г. направо потопило Долище, къщите и добитъка.Сякаш цял Дунав беше тук, голяма трагедия връща лентата назад кметският наместник.

Всъщност в селото има и много близък приятел на новия премиер Пламен Орешарски, от когото чакат да сбъдне другата мечта на хората тук. А това е продължението на панорамния път от Варна до Долище от 5,5 км, който ще глътне 5 млн .лева. В сряда цялото село чакаше да се закълне новият кабинет, за да има кой да асфалтира важната за тях отсечка. "Орешарски ще направи пътя, ще помогне", обещал приятелят му на кмета. Сън не го хваща Иван Костов и за още един път - от селото до ловната хижа. Иска да се асфалтира трошлякът до там, а и да се продължи връзката до прочутия чифлик Чукурово, който е само на 7 км. Това може да стане най-атрактивният маршрут за чуждите туристи, които идват тук от Албена и Варна. Както и за авджиите.

Старт на лова по прелетен дивеч са давали тук бившият земеделски министър Мехмед Дикме и заместничката му тогава Миглена Плугчиева, която се спрягаше за втори вицепремиер на Пламен Орешарски. На лов за глигани са идвали освен президентът Първанов и Слави Трифонов, но и Наско Сираков. Дългия харесал хубав нов комплекс край селото с три къщи близнаци, искал да ги купи, но явно не са се спазарили със собственика му. Пътят до Чукурово, където на височайше посещение преди няколко години идва английският престолонаследник принц Чарлз е заложен с проект за 3 м ширина, една лента, а не като високоскоростно трасе, за да се опазят животните, които го пресичат. Само едно нещо не дава мира на кмета, защото хубавата гора в местността Калето и целият ловен район не са към Аксаковската община или към Ловното във Варна, а шапката им е в Балчик. Няма логичен отговор за такова административно делене, смята той.

Местните туристически атракции са "Трите воденици" и "Батовската къща", строена във възрожденски стил. Инвестицията за близо 1 млн. лева в нея е на бизнесмена Христо Комарски, който живее постоянно в Долище и много помага на местните. Комплексът е открит на 1 юни м.г., а точно в същия ден след 1 г. в него е сватбата на собственика. Във възрожденския комплес се сервират само автентични родни ястия, сирене, кашкавал, вино и ракия - домашно производство. Има и специална двойно препечена кметска грозданка, варена в общинския казан. Одаите на втори етаж са в стил 19. век, мебелите са от дъб и ясен и само плазмата и модерните бани напомнят за времето, в което живеем. Здравите греди в комплекса са вадени една по една от стари рухнали къщи.

Общинският фонд в селото e грижа на 3-4 жени -читалищната председателка, секретарката, които като работни пчелички са освежили градинките с калифорнийски мак, белосали са дръвчетата. Едно дърво, изкоренено край брега на Батовска заради коритото, е засадено на обратно и е заприличало на изваяна природна скулптура. Дузина такива кметът подарил на зоологическата градина във Варна за декоративни катерушки на маймуните

В селото се правят кметски съботници начело с Иван Костов, за да лъснат не само мегданът му, но и пътищата, които водят до него. Градоначалникът на Аксаково Атанас Стоилов е обещал сега ново кметство на хората на пъпа на Долище, като спазарили сграда на съседна земеделска кооперация. На добра цена.
Селото би трябвало да е много богато. Тук са открити делви със златни пендари и алтъни - в огромни гърнета, заринати в земята от някогашните черкези. Част от намереното имане е в специален кът на Варненския археологически музей. За другото - още дебнат иманяри в района.

Редовно бъркат кмета с Командира

При аксаковския градоначалник Атанас Стоилов имало среща между Иван Костов и Тодор Живков, за която се носят легенди. Всъщност очи в очи се срещнали кметският наместник на Долище и съименник и местен двойник на Тато.

Заглавието "Иван Костов извади брадвата" във водещи медии изправи на крака парламента в края на мандата на Командира. В деня, когато трябвало да прави ремонт на кабинета, всички парламентаристи изкупили вестниците с това водещо заглавие. Като се зачели обаче, разбрали, че кметът на Долище размахва истинска брадва със съселяните си, за да изсече трънките по пътя. Има и друг куриоз заради съвпадението на имената. Приватизатори дошли в Стоматологичната болница на Варна през мандата на Костов. На главната лекарка съобщили - Иван Костов чака ред да влезе при вас. Всички тутакси се изпарили и забравили за мераците за раздържавяване, като чули името на Командира, без да подозират, че на опашката е селският кмет.
Иван Костов е четвърти мандат начело на Долище. На 70 години е, но е живак като за 55. Иска да посвърши работата за любимото си село, в което се е родил и в което е вдигнал сватба в местното читалище, и след това да се оттегли. Прапрадядо му Нено Костов е бил първият кмет на Долище през 1892 г. Старото име на селото е Влахвар. Костов е работил четвърт век във Военното окръжие във Варна и е създал запознанства, които ползва сега за Долище, и 12 г. в "Кинефикация", през които се запознава отблизо с Невена Коканова и Георги Георгиев-ГЕЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай