Местният парламент в Крумовград гласува за златодобива

Местният парламент в Крумовград гласува за златодобива | StandartNews.com

Кърджали. Местният парламент в Крумовград гласува да бъде дадено разрешение на канадската фирма „Дънди прешъл метълс – Крумовград" ЕАД за изработване ПУП за находището Ада тепе.

На днешното извънредно заседание в Крумовград 19 съветници гласуваха „за" и петима въздържали се. Нито един от присъстващите 24 общински съветници не гласува против. Решението се очакваше, след като три пъти досега бе отхвърляно, а Административният съд в Кърджали го връщаше отново в Общинския съвет.

На 7 юли изтече срокът, даден от Административния съд за обсъждане на решението за златодобива. Според председателя на местния парламент в Крумовград Метин Байрамали отлагането на решението в края на миналата седмица бе заради разминаване в решението на съда. Магистратите са приели, че с решение на Общинския съвет от 7 март тази година местният парламент не дава разрешение за ПУП, но пък смята, че е одобрена втората част на предложението – за изработване на задание за изготвянето на плана.

Казусът Ада тепе се реши след почти двугодишно оспорване от страна на местния парламент. Мина се през мълчалив и мотивиран отказ, за да стигне до днешната позиция. Общинските съветници заявиха, че решението, което са гласували е трудно и отговорно. Изрично подчертават, че ще продължат с изисквания към фирмата, за да гарантират здравето на хората и екологията на района при работа на рудника. Проблемът с разработване на златната мина в Крумовград има 12 - годишна история. По думите на кмета на граничната община Себихан Мехмед 10 - годишната сага на „Дънди" вече изглежда по друг начин. „Премахната е цианидната технология, направена е замяна на хвостохранилището с интегрирано съоръжение за минни отпадъци, взети са мерки за водопречиставането – всичко това, извоювано през дългогодишната борба промени в полза на хората", коментира пред в. Нов живот Себихан Мехмед.

„Дънди прешъл метълс"/ ДПМ / имат договор за 30 г. концесия за находището от 28 186 кг злато и 13 943 кг сребро под Ада тепе, в участък Къпел – 1 556 кг злато и 2 661 кг сребро, в Къклица – 2 752 кг злато и 10 048 кг сребро, в Скалак – 1 418 кг злато и 1 092 кг сребро, в Синап – 628 кг злато и 1 170 кг сребро, в Сърнак – 2 170 кг злато и 5 400 кг сребро. Така канадците ще добиват общо 36 712 кг злато и 34 316 кг сребро. Концесионната такса от добивите е 1, 44%.

В първия си вариант проектът „Ада тепе" предвиждаше преработката на рудата до концентрат да се извършва на място чрез цианидна технология. Впоследствие обаче стартът му бе спиран от периодичните протести на екологични организации от България, подкрепяни от подобни от Гърция и Турция. Заради обществения, а и политически натиск проектната технология бе изцяло преработена от инвеститорите, като цианидното излужване отпадна напълно.
Според новия вариант рудата ще се добива и преработва, но без приложението на цианидите.Полуконцентратът ще се транспортира по море до Намибия, където канадската„Дънди прешъл метълс" фирма притежава съоръжения за златодобив. Очакваната инвестиция е около 100 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай