Канал преля в Смирненски, евакуираха четирима

Канал преля в Смирненски, евакуираха четирима | StandartNews.com

Монтана. Дъждовете препълниха отводнителен канал в село Смирненски, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана. Водата преля и застраши близките 3 къщи. По тази причина четиримата им обитатели са били изведени на безопасно място. Те са прекарали миналата нощ в кметството на селото. Пострадали няма.

От четвъртък сутрин в селото работят 5 екипа на районната служба по пожарна безопасност и защита на населението. Те отводняват приземни етажи и мазета.

Друг екип е отводнил заведение от 200 кв. м в центъра на Монтана. То е било наводнено от поройния дъжд с 30 л на кв. м, изсипал се в сряда вечер. От вода на изхода на Лом към село Мокреш е бил изваден и автомобил, видинска регистрация. Той затънал в образувалото се голямо блато.

Река Огоста застрашава три села от горното и течение – Говежда, Дълги дел и Меляне. При пълноводие тя залива пътища, земеделски имоти и крайбрежни къщи. До срядата обаче дъждовете в района са били с ниска интензивност.

"В Меляне се молим за слънце", каза кметът Ботьо Петков. Хората още помнят какво се е случило на 18 и 19 май, когато придошлата река е отнесла улица „25" от селото. Днес от нея липсват метър и половина. Новоднени са и имоти на хората, които се намират над селото.

"Разбрахме, че без защитна стена няма да бъдем застраховани от подобни бедствия", обясни кметът. Тя трябва да има дължина – 230 – 250 метра. Общината в Георги Дамяново вече изготвя документация с искане на средства за това от комисията по бедствия и аварии.

В долното течение река Огоста не е опасна за селищата, през които преминава. В момента от язовир „Огоста" по реката се изпускат по 22 куб. м в сек. В язовира има свободен обем от 70 млн. куб. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай