Изпратиха протокола за щетите в кърджалийския музей на Стоянович

Изпратиха протокола за щетите в кърджалийския музей на Стоянович | StandartNews.com

Кърджали. Работна група от Областна администрация Кърджали извърши проверка в Регионалния исторически музей след земетресението на 24 май т.г. Констативният протокол за щетите е изпратен на министъра на културата Петър Стоянович, тъй като сградата е публична държавна собственост в управление на Министерството на културата.

При огледа е констатирана сериозна пукнатина в каменната зидария и опасност от самосрутване на каменен декоративен елемент в северозападния ъгъл на покрива на сградата. Районът е обезопасен с ограничителни ленти. Констатирани и описани са всички пукнатини на каменната зидария, на мазилката в залите, хранилището и канцелариите. Около 300 кв. метра общо са напукани стени. В музея в Кърджали ще започнат ремонт, когато получат обезщетение за щетите от земетресението. Сградата тази година е била застрахована.

Създадената общинска комисия от понеделник проверява общо 20 сигнала за поражения от земетръса в Кърджали. До момента е установено, че огледаните сгради са с леки пукнатини и паднали мазилки."Няма опасност за обитателите в тях, не се налага хората да бъдат евакуирани. Най-големи са пораженията в Историческия музей в Кърджали", коментираха специалисти от сектор „Управление при ОМП" в община Кърджали.

Оттам уточниха, че в старата сграда на Филиал „Любен Каравелов" съществуващата пукнатината над входа се е увеличила. Другите сигнали са за паднала мазилка от тавана в стария градски съвет в Кърджали. От община Момчилград коментираха, че на две къщи в село Пазарци има леки пукнатини. Една къща е разрушена в село Балабаново, но тя е била необитаема и в лошо техническо състояние. Други оплаквания за поражения от земетресението няма в региона няма. Язовирите са пълни, няма напукани стени. Под наблюдение са потенциално опасните микроязовири, които са собственост на „Напоителни системи". Общо 10 комина са паднали в община Кирково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай