Фестивал на гроздобера води чужденци в Мелник

Фестивал на гроздобера води чужденци в Мелник | StandartNews.com

Благоевград. Гости от страната и чужбина ще атакуват курорта Мелник на 5 октомври. На този ден в най-малкия ни град ще се проведе фестивал, посветен на гроздобера. В 10:00 часа ще тръгне празничното шествие на гроздоберачите, което ще бъде посрещнто на мегдана в Мелник.

Свещеник ще отслужи водосвет за здраве и берекет, след което кметът Христо Ташев ще поздрави всички местни хора и техните гости. В ритуала по бране на грозде ще се включат и много туристи, а за настроението на всички в лозовите масиви ще се погрижи ансамбъл „Празник" от Сандански. Ще се пеят македонски песни, ще се вият народни хора, а музикален поздрав ще направи Любимка Бисерова – солист на световноизвестното трио „Сестри Бисерови".

Точно в 12:00 часа всички ще седнат на „Трапезата на баба". Самодейци от Мелник, от Сандански и от селата Левуново, Катунци, Склаве, Пирин ще точат баници, ще бият мътеница, ще приготвят качамак и шира /местна напитка/, ще месят погачи и питки, ще приготвят лозови сармички и мелнишки десерт с шира, ще изработят китки за здраве. За най-малките ще е осигурен детски кът „С игрите на баба и дядо", в него малчуганите ще могат да се разходят върху гърба на магаренце.

Организаторите от община Сандански, от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, от Сдружение „За Мелник" и от Туристически информационен център са убедени, че стотици гости ще бъдат на фестивала в най-малкия ни курорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай