Дарителска акция за Радичков музей в Берковица

Дарителска акция за Радичков музей в Берковица | StandartNews.com

Берковица стартира дарителска акция за събиране на средства за изграждане на музей на писателя-земляк Йордан Радичков, съобщиха от общината. Почитателите на мъдреца от Калиманица могат да даряват средства по сметката на фондация „Йордан Радичков". С парите ще бъде изграден музей на писателя, който е свързан с Берковско. През 1947 година той завършва берковската гимназия, а след това семейството му се установява в града, след като родното му село Калиманица е изселено заради изграждането на язовир „Огоста".

Първите средства за музея – 1000 лв., дари депутатът от Реформаторския блок доц. Борислав Великов, който е и председател на сдружението „Приятелите на Радичков".

За музея на Йордан Радичков ще бъде изградена нова къща. Тя ще бъде разположена в близост до Вазовата къща, която разказва за живота и творчеството на Иван Вазов по време на престоя му в Берковица през 1879- 1880 година. Музеят на Радичков ще разказва за неговия живот и творчество в модерен вариант. Досега са събрани стотици вещи на писателя, писма до приятели, фотографии от детството до смъртта му, спомени от негови съвременници. Главен организатор на дарителската акция е неговият приятел и съученик от гимназията Милан Миланов – Революцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай