Чупрене със събор "Када кум прасе и ти вречу"

Чупрене със събор "Када кум прасе и ти вречу" | StandartNews.com

За единадесети път в петък вечер в село Чупрене започва най-големият в Северозапада събор на торлашкия фолклор, носии, кухня и занаяти, съобщи за "Стандарт" кметът на общината Ваньо Костин. Наречен е "Када кум прасе и ти вречу" по една от местните мъдрости, която означава "не оставяй днешната работа за утре, действай веднага".

В продължение на три дни на откритата сцена в центъра на селото ще покажат автентичен и обработен фолклор 99 певчески състави от България, Сърбия и Румъния. Ще се представят и групи за народни обреди и обичаи, както и индивидуални изпълнители - певци и музиканти от всички възрасти. Вечерите съборяните ще веселят други състави, които не участват в официалната програма на събора.

Занаятчии от България и Сърбия ще изложат продукцията си, а жени от селото на мегдана ще приготвят характерните за района ястия и хлябове, които всички гости ще опитват. Жените ще демонстрират и забравени вече занаяти - влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело. Съборът ще завърши с голямо ревю на народни носии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай