Чистят речните корита в Кърджалийско

Чистят речните корита в Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. Стартира процедура за почистване на речните корита в Кърджалийско. Определените за почистване участъци от реки са на територията на цялата област. Те се намират извън населените места и при пълноводие предизвикват щети в урбанизираните територии или върху техническата инфраструктура. Речните корита в тези участъци са обрасли с дървесна и храстова растителност. Има единични паднали в коритото дървета. Наноси от строителни и битови отпадъци, както и инертни материали пречат на нормалната проводимост, коментират специалисти.

В списъка са включени 13 участъка. В община Кърджали местата се намират около стоманобетонния мост на разклона за с. Звезделина, заливаемо съоръжение в дере на път от село Пенево за Ненково и участък от р. Перперек. Опасни при пълноводие са близо 700 м от речно корито на р. Ардинска след парк „Нилюфер" и част от корито на р. Оваджик в Ардинско. Предстои да бъде почистен и участък от р. Жълтунка до с. Овчево в община Джебел. Обхванати са и места от река Кирковска до моста и джамията на село Дружинци. В граничната община Крумовград опасни са районите от р. Крумовица около помпена станция и шахтов кладенец с. Горна кула, както и участък от р. Елбасан дере до моста за с. Луличка. Наноси и инертни материали пречат на нормалната проводимост на водата и по течението на реките Нановишка и Върбишка в Момчилградско. Затова участъците непосредствено под помпените станции на селата Нановица и Загорско също ще бъдат почистени.

За три от обектите ще бъдат изготвени проекти, съгласувани с Басейнова дирекция Пловдив. За почистването на речните корита ще бъдат вложени около 130 хил.лв., а срокът за изпълнение на предвидените дейности е 80 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай