Бейхан Мехмед призова: Всички да дочакаме по-добри времена

Бейхан Мехмед призова: Всички да дочакаме по-добри времена  | StandartNews.com

Кърджали. Свещеният празник Курбан Байрам започва днес с молитва във всички мюсюлмански храмове в Кърджалийско. Централната градска джамия в Кърджали се изпълни със стотици вярващи за сутрешната молитва-намаз още преди седем часа.

В обръщението си към мюсюлманите районният мюфтия Бейхан Мехмед призова "Всички да дочакаме по-добри времена". Сред богомолците бяха кметът Хасан Азис и председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед. Градоначалникът пожела на вярващите в Кърджали независимо от религията да са живи и здрави. "Празниците са истински, когато са споделени, а ние в Кърджали празнуваме заедно", каза Хасан Азис.

След празничната молитва, както повелява традицията, вярващите целуваха ръцете на по-възрастните и искаха прошка от тях. Много граждани поздравиха кмета Хасан Азис за Байрама, сред тях бе и енорийският свещеник отец Петър. „Празниците са дни на споделените радости, на подобряване на взаимоотношенията между хората, милосърдието и състраданието", каза в обръщението си към вярващите в храма в Ардино имамът Орхан Якуб.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам е ден на жертвоприношението. На него се колят жертвени животни – овце, кози, камили, крави и телета.На този ден се иска прошка като се целува ръка на по-възрастните членове на семейството, започвайки от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари. След като се върне от джамията, най -възрастният мъж в семейството чете първо молитвата и тогава коли животното.

От районното мюфтийство в Кърджали днес ще дадат курбан на Дома за стари хора в областния град. Ръководството на община Черноочене спази традицията за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам да се принася жертвено животно-коч, който бе заколен ритуално. Общинският курбан бе даден преди началото на празника в т.нар. ден – Арифе. Месото от жертвените животни бе раздадено на нуждаещи се по предварително представен списък от селските управници.

В навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалище „Юмер Лютфи 1993" изнесе голям концерт в Дома на културата в Кърджали. Гостуваха турският консул от Пловдив, кметове на общини и групи от Комотини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай