30 хил. глоба за строителите, загинали в изкоп

30 хил. глоба за строителите, загинали в изкоп | StandartNews.com

Мездра. Работодателят на двамата строители, които загинаха при срутване в изкоп за канализация в Мездра, са глобени в максимален размер. Това съобщи шефът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.

На 11 октомври малко преди края на работното време 23-годишният Димитър Георгиев от Роман е загинал на място под тонове земна маса. През нощта в болницата пък е издъхнал немският гражданин Андреа Адилберг. По-младият бил доведен на работа същия ден от тъста си и още нямал трудов договор, чужденецът бил с редовни документи.

Фирма "ЛКС" ООД е глобена с по 15 000 лева за всяка от жертвите на злополука. Проверката установила, че изкопът не е бил обезопасен и това е основната причина за трагедията. От инспекцията по труда предупреждават, че това изискване се подценява поголовно. Обикновено изпълнителите на подобни обекти започват работа по тях по-късно, заради безкрайното обжалване на процедурите. След това пък гледат да наваксат като работят с удължено работно време и през почивните дни.

Едно съоръжение за укрепване на изкоп се поставя за 20 минути, разкри Румен Младенов. Но то не е било поставено, защото е пресметнато, че за толкова време може да се напрви пет метра изкоп. Инспекцията е изпратила писма до всички кметове в региона, които в момена изпълняват подобни проекти, да контролират дали се спазват стриктно изискванията по безопасност на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай