Влак в Испания дерейлира, десетки загинали

Над 60 човека са загинали, има много ранени

Влак в Испания дерейлира, десетки загинали | StandartNews.com

Сантиаго де Компостела. Пътнически влак дерейлира в северозападната испанска провинция Галисия късно снощи, предадoха испанските медии. Жертвите от тежката катастрофа нарастват, като до момента има над 69 загинали и десетки ранени.

Всички 13 вагона на влака, пътуващ от Мадрид до Ферой, са излезли от линията. Според анализатори това е най-тежкият железопътен инцидент в Испания през последните 40 години.

Държавната железопътна компания "Ренфе" заяви, че във влака са пътували поне 218 души, а той е дерейлирал на 3 км от гарата в Сантиаго де Компостела.

Причината за катастрофата е превишена скорост. Самуел Хуарес, представител на местните власти, заяви пред журналисти, че влакът се е движел със скорост от 220 км/ч, като във участъка, където е станала аварията, максималната разрешена скорост е едва 80 км/ч. От "Ренфе" настояват, че влакът не се е движел с повече от 180 км/ч, което, обаче, също е много повече от разрешения лимит.

Днес в малкия град е трябвало да се проведе местният фестивал в чест на Св. Джеймс, поради което във влака са се возили значително голям брой хора, предаде BBC. След катастрофата властите отлагат всички тържества.

Полицията продължава да изважда тела изпод останките. Оцелелите все още са в шок. "Вагоните се трупаха един върху друг след като влакът направи остър завой" разказа един от очевидците. "Повечето хора бяха затиснати на дъното. Започнахме да се опитваме да ги изваждаме, когато осъзнахме, че влакък гори. Аз бях във втория вагон, където имаше огън. Видях и трупове", споделя пасажер.

Испанският премиер Мариано Рахой изрази солидарност с жертвите на влаковата катастрофа в Испания, предаде АФП.

„Искам да изразя своите съболезнования и съпричастност с жертвите на ужасяващата влакова катастрофа в Сантяго де Компостела", заяви Рахой чрез социалните мрежи. Сантяго де Компостела е роден град на Мариано Рахой.

Папа Франциск от своя страна призова за молитви за жертвите на влаковата катастрофа в Испания и също изрази съпричастност.

Броят на загиналите по последна информация достигна най-малко 77 души, а 143 са ранени, цитирано от АФП. Спасителите са извадили от катастрофиралия влак телата на 73 души, докато още четирима пострадали са починали по-късно в болница, съобщи говорител на регионалния върховен съд в испанската област Галисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай