Великобритания поиска Хизбула да бъде класифицирана като терористична организация

Великобритания поиска Хизбула да бъде класифицирана като терористична организация | StandartNews.com

Лондон Британското външно министерство потвърди, че Великобритания официално е поискала ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации, предаде БНР.

"Призоваваме Европа да отговори единно и енергично след ужасната терористична атака на Бургаското летище и в светлината на скорошната присъда в Кипър срещу член на "Хизбула", гласи изявлението на британския Форин Офис.

Поискана е среща на работната група, която да обсъди предложението на Великобритания за включване в списъка за борба с финансирането на тероризма.

Великобритания вярва, че подходящият отговор на ЕС е да определи като терористична организация военното крило на "Хизбула". Това ще му попречи да действа в Европа и съответно ще осуети бъдещи атаки на тази терористична група на европейска територия", завършва съобщението на Форин Офис.

За да влезе Хизбулла в списъка трябва да има единодушие на всички 27 страни-членки на ЕС, уточнява агенцията. САЩ и Израел отдавна апелират Европа да предприеме тази стъпка, но досега някои страни се отнасяха сдържано към въпроса, с аргумента че подобно решение може да дестабилизира Ливан, където Хизбулла има ключова политическа роля.

"Няма промяна в българската позиция по отношение на организацията "Хизбула", коментираха от Министерство на външните работи след съобщението, че Великобритания формално е отправила искане ЕС да включи членове на ливанската шиитска групировка в своя списък с терористични организации. От МВнР засега се въздържат от подробни коментари по отношение на евентуална подкрепа за санкции срещу "Хизбула".

Евросъюзът вече е сформирал работна група от дипломати на страните-членки, която обсъжда въпроса. Формално искане за включването на военното крило на ливанската шиитска групировка в терористичния списък на ЕС е било отправено вчера от представител на Великобритания, съобщи агенция Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Външно министерство в София припомни позицията на служебния премиер Марин Райков: "България няма да инициира процедурата, продължава разследването на терористичния акт в Бургас от миналото лято и ще предоставя всички събрани доказателства на нейните партньори от ЕС и НАТО".

Досега, освен "обосновани предположения", не са предоставени публично доказателства за ролята на "Хизбула" в атентата на летище "Сарафово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай