Шотландия представи плана за независимост

Шотландия представи плана за независимост | StandartNews.com

Единбург. Шотландският първи министър Алекс Салмънд представи плана за независимост на своето правителство, наричайки го "мисия" за бъдещето, предаде Би Би Си.

Така наречената "Бял доклад" от 649 страници обеща "революция" в социалната политика, като грижите за децата заемат централно място.

Представянето на плана идва в навечерието на референдума за независимост, който е през септември следващата година.

Алистър Дарлинг, ръководител на кампанията за запазване на Съюза между Англия и Шотландия, обяви документа за "художествена творба, пълна с безсмислени твърдения".

На 18 септември 2014, на шотландските избиратели ще бъде зададен въпроса: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?".

Салмънд заяви: "Това е най-всеобхватния план за независима държава, публикуван някога, и не само за Шотландия, но и за всяка бъдеща независима нация ".

Независима Шотландия ще запази британския паунд, кралицата и ще остане в Европейския съюз, но ще има свои собствени сили за отбрана и ще събира свои данъци. Салмънд заяви, че няма да се наложи вдигане на данъците, ако Шотландия се отдели.

"Знаем, че имаме хората, уменията и ресурсите да направим Шотландия една по-успешна страна", подчерта той. По думите му шотландските данъци няма да бъдат похарчени за ядрени програми, а брианските ядрени оръжия ще бъдат премахнати от Шотландия. "Независимостта ще направи шотландците отговорни за собствената им съдба", допълни Салмънд.

Плановете на Шотландия са внимателно наблюдавани, особено в испанската автономна област Каталуня, където 80% искат да гласуват за независимост от Испания.

"Ако е възможно във Великобритания, е възможно в Испания", коментира Алберт Ройо, генерален секретар на Diplocat, Съвет за публична дипломация на Каталуня, който се опитва да набере подкрепа за гласуване за каталунската независимост.

Десет месеца преди вота голяма част от петте милиона шотландци все още не са решили как да гласуват. Според последното социологическо проучване тази седмица 47% са против отделянето, 38% са "за", а 15% не са решили.

Основните британски партии призоваваха срещу независимостта, подчертавайки, че Шотландия ще бъде в по-лошо икономическо състояние сама и няма да може да се защитава или да има позиция на световната сцена, както когато е част от Великобритания. В риск са британските петролни залежи в Северно море.

Пред последните седмици излязоха два доклада на финансови институции в подкрепа на единството. Според единия Шотландия ще трябва да вдигне данъците и да намали разходите, защото приходите от нефта в Северно море намаляват, а населението застарява. Във втория се посочва, че независимостта ще усложни презграничните пенсии.

Ако референдумът е успешен, Шотландия ще стане независима държава на 24 март 2016, 309 години след подписването на Съюза с Англия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай