Съдят френски депутат за расистки скандал

Съдят френски депутат за расистки скандал | StandartNews.com

Париж. Френската прокуратура започна разследване срещу кмета и депутат Жил Бурдуле, който беше записан да казва на група странстващи роми, настанили се нелегално край град Шоле, че Хитлер не е убил достатъчно от тях, предаде Би Би Си.

Жил Бурдуле, който е и депутат от центристката партия Съюз на демократите и независимите, е бил записан от репортер да казва тези думи по време на кавга с групата, паркирала над 100 коли на поле край Шоле.

Бурдуле опита да се защити, че просто е повтарял думите на репортера, който го е записвал.

Вътрешният министър Мануел Валс заяви, че той трябва да бъде наказан "много строго" за "неприемливите" му забележки.

Депутатът също е изправена пред изгонване от собствената си партия, дясноцентристката UDI.

Изказването му идва в момент, когато президентът Франсоа Оланд се опитва да успокои растящото недоволство сред консерваторите и данъкоплатците заради незаконните ромски лагери. Във време на икономии те имат усещането, че се злоупотребява със социалните услуги, предлагани от държавата, коментира агенцията.

В записа, публикуван от няколко новинарски сайта, се чува, че Бурдуле казва: "Хитлер може би не е убил достатъчно от тях."

"Смутолевих нещо като, "ако беше Хитлер, щеше да ги избие всички тук", в смисъл "слава на бога, аз не съм Хитлер и няма причина да ме наричат Хитлер. Това е срамно разчистване на сметки, имащо за цел да ме опетни", подчерта кметът.

Валс заяви, че е заведено дело в съда, защото "това е възхвала на престъпленията от Втората световна война". По-късно прокурор потвърди, че е започнало предварително разследване дали Бурдуле възхвалява престъпленията срещу човечеството.

Човек, признат за виновен по такова обвинение, може да бъде наказан с глоба до 45 000 евро, година затвор или и двете заедно.

Миналата седмица Социалистическата партия на Оланд предложи закон, с който да улесни принудителното изгонване на странстващи групи.

До половин милион членове на ромската общност са били убити от нацистите по време на Втората световна война.

Европейската комисия казва, че много от 12-те милиона роми, които сега живеят в Европейския съюз са изправени пред предразсъдъци, социално изключване и бедност.

Във Франция живеят около 250 000 - 300 000 странстващи роми, повечето от които са френски граждани. Те имат специален статут, който им позволява да разполагат мобилните си домове временно в специално определени за тази цел отворени пространства с осигурено електро-и водоснабдяване през лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай