Правителства в ЕС продават гражданство срещу инвестиции и влогове

Руснаци, китайци и индийци налитат на "промоцията"

Правителства в ЕС продават гражданство срещу инвестиции и влогове | StandartNews.com

Брюксел. Парите правят човека щастлив, особено пък ако с тях той може да си купи гражданство в някоя от страните - членки на ЕС, мечта на мнозина, които искат да напуснат своите кризисни региони или просто да пътуват по-лесно.

Кипърският президент планира да възнагради с гражданство руските инвеститори на острова. Но и в други държави богатството е предимство при получаването на паспорт. С европейския паспорт не само по-лесно се пътува, но с него е и значително по-лесно да се правят сделки в Европа, се посочва в материал на Дойче Веле.

От тези, които искат да получат кипърско гражданство, се изисква да са направили на острова инвестиции в размер на три милиона евро - в съответствие с плановете, обявени от президента Никос Анастасиадис. Основното му очакване е по този начин да привлече повече руски капитали чрез сваляне на горната граница за размера на изисквания капитал - тъй като досега инвестициите трябваше да възлизат на най-малко 15 милиона евро.

Германският евродепутат Ян Филип Албрехт, представител на Зелената партия, смята, че подобни правила са неуместни. Неговата препоръка е за въвеждането на единна миграционна политика за всички държави - членки на Европейския съюз. "Според мен не е редно държави от Общността произволно да раздават гражданство", казва Албрехт. Особено като се има предвид, че много хора, които отдавна живеят в държави - членки на Европейския съюз, чакат за гражданство с години. "Правилата трябва да са еднакви за всички", категоричен е германският евродепутат.

Процедурите за предоставяне на гражданство действително са много различни в различните държави. До 2001 г. и в Ирландия можеше чрез определени инвестиции в страната да се получи заветният паспорт. Междувременно влагането на половин милион евро в някой проект в сферата на образованието, здравеопазването, изкуството или спорта гарантират единствено предоставянето на разрешение за пребиваване. В Португалия пък получаването на гражданство е обвързано с покупката на имот, а в бъдеще и Испания смята да възприеме този подход: с долна граница от 160 000 евро, която ще осигури на вложителя разрешително за пребиваване. В Унгария гражданство може да се получи покрай покупката на държавни облигации и интересът от страна на руснаци, китайци и индийци е много голям.

Европейската държава, в която заможните клиенти са най-добре дошли, е Австрия. Законодателството там позволява на правителството да предоставя гражданство за "вече оказани или предстоящи изключителни заслуги в интерес на републиката". По данни на медиите именно по този начин са се сдобили с австрийския си паспорт един саудитски инвеститор в сферата на хотелиерството и руската оперна певица Анна Нетребко.

"От естетическа гледна точка това може да не е много шик, но то по никакъв начин не вреди на Европейския съюз", казва по този повод експертът по проблемите на миграцията Дитрих Тренхард. Той изтъква, че броят на хората, които придобиват гражданство по този начин, е много малък. Така например през 2012 г. никой не е взел по този начин австрийски паспорт, предната година процедурата е била задействана за десет души. Трябва да се има предвид също, че за тези, които искат гражданство по обичайния път, Австрия е държавата, в която това става най-трудно в сравнение с други европейски страни, допълва Тренхард. Таксите са изключително високи, чакането трае дълго време.

Ако се имат предвид съществуващите правила и процедури, може да се заключи, че всъщност всички държави създават улеснения за богатите. В Германия например целенасочено се търсят квалифицирани кадри от чужбина. "И тъй като с тази мярка същевременно се възпира притокът на бедни хора, които биха били безполезни за икономиката, тя е по същество сходна на онова, което правят в Кипър", смята Тренхард.

Но европейската миграционна политика няма да се промени скоро. "Предоставянето на гражданство засега не е предмет на дебати на европейско равнище, за него се говори по-скоро рядко, а това според мен е грешка", казва Албрехт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай