Почина съоснователката на модния гигант Zara

Със състояние оценявано на 6,1 млрд. долара, тя беше най-богатата жена в Испания.

Почина съоснователката на модния гигант Zara | StandartNews.com

Мадрид. Най-богатата жена в Испания и съоснователка на модния бранд Zara Розалия Мера почина на 69-годишна възраст днес, предава Bloomberg.

Тъжната новина бе съобщена чрез сайта на компанията Inditex, под чиято шапка са осем марки, измежду които Zara, Bershka, Pull & Bear и др. Причината за смъртта бил мозъчен кръвоизлив, вследствие на който тя получила удар на 14-и август докато била на почивка с дъщеря си Сандра.

Розалия Мера основава Inditex с нейния вече бивш съпруг Амансио Ортега. Те превърнаха компанията в една от най-големите вериги за търговия с облекла на дребно. Още през 1963 г. Амансио Ортега започва кариерата си в модната индустрия, а през 70-те години двойката отваря първия магазин Zara.

Испанският концерн днес притежава над 6000 магазина в 86 страни по света. За 2012 г. приходите от продажби достигнаха 15,9 млрд. евро.

Състоянието на Мера, оценявано на 6,1 млрд. долара, я прави най-богатата жена в Испания. В момента Амансио Ортега е на 77 години. Той притежава 59,3% от акциите на Inditex. Според Bloomberg със своите 51,3 млрд. долара той е четвъртият най-богат човек на планетата.

След първичното публично предлагане на компанията през 2001 г. чрез своето инвестиционното дружество Rosp Corunna Мера и дъщеря ѝ Сандра станаха вторите най-големи акционери от семейството. По данни на испанския борсов регулатор Розалия Мера притежава 7% от акциите на Inditex. Тя има и 5-процентен дял в испанската компания за биотехнологии Zeltiа. Освен това, тя има дялови участия и в компании в областта на филмовото и телевизионното изкуство и недвижимите имоти.

„Заедно с нейния бивш съпруг тя изигра значителна роля за развитието на компанията още в нейния зародиш", казва Франсиско Салвадор, анализатор от FGA/MG Valores в Мадрид. „Инвестициите ѝ не повлияха особено на корпоративния свят, но тя успя да запази своето влияние чрез социалните дейности на своята фондация."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай