Събота,

Почина съоснователката на модния гигант Zara

От: Failed to load user -
10447
Почина съоснователката на модния гигант Zara
A
A
A

Мадрид. Най-богатата жена в Испания и съоснователка на модния бранд Zara Розалия Мера почина на 69-годишна възраст днес, предава Bloomberg.

Тъжната новина бе съобщена чрез сайта на компанията Inditex, под чиято шапка са осем марки, измежду които Zara, Bershka, Pull & Bear и др. Причината за смъртта бил мозъчен кръвоизлив, вследствие на който тя получила удар на 14-и август докато била на почивка с дъщеря си Сандра.

Розалия Мера основава Inditex с нейния вече бивш съпруг Амансио Ортега. Те превърнаха компанията в една от най-големите вериги за търговия с облекла на дребно. Още през 1963 г. Амансио Ортега започва кариерата си в модната индустрия, а през 70-те години двойката отваря първия магазин Zara.

Испанският концерн днес притежава над 6000 магазина в 86 страни по света. За 2012 г. приходите от продажби достигнаха 15,9 млрд. евро.

Състоянието на Мера, оценявано на 6,1 млрд. долара, я прави най-богатата жена в Испания. В момента Амансио Ортега е на 77 години. Той притежава 59,3% от акциите на Inditex. Според Bloomberg със своите 51,3 млрд. долара той е четвъртият най-богат човек на планетата.

След първичното публично предлагане на компанията през 2001 г. чрез своето инвестиционното дружество Rosp Corunna Мера и дъщеря ѝ Сандра станаха вторите най-големи акционери от семейството. По данни на испанския борсов регулатор Розалия Мера притежава 7% от акциите на Inditex. Тя има и 5-процентен дял в испанската компания за биотехнологии Zeltiа. Освен това, тя има дялови участия и в компании в областта на филмовото и телевизионното изкуство и недвижимите имоти.

„Заедно с нейния бивш съпруг тя изигра значителна роля за развитието на компанията още в нейния зародиш", казва Франсиско Салвадор, анализатор от FGA/MG Valores в Мадрид. „Инвестициите ѝ не повлияха особено на корпоративния свят, но тя успя да запази своето влияние чрез социалните дейности на своята фондация."


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията