Отхвърлиха разширения имунитет на румънските депутати

Отхвърлиха разширения имунитет на румънските депутати | StandartNews.com

Букурещ. Конституционният съд на Румъния отхвърли проектозакон за разширяване на депутатския имунитет, така че народните представители да са защитени от обвинения в корупция, предаде Ройтерс. Според съда положенията в проектозакона противоречат на законите на страната.

По този начин се отхвърля решение от декември на долната камара на парламента в Букурещ да одобри проектозакона. То беше остро критикувано от президента на страната, опозицията, организации за защита на демокрацията и западни дипломати.

"Допълненията нарушават членове от конституцията, отнасящи се до върховенството на закона", се пояснява в изявлението на съдиите.

Проектът определя членовете на парламента вече да не бъдат обект на разследване по обвинения в корупция, свързана със заемането на обществена длъжност - например, злоупотреба с власт и конфликт на интереси - когато са станали депутати. Този текст бе атакуван пред Конституционния съд от опозиционни народни представители. Сега законът се връща обратно в парламента за нови дебати.

"Ройтерс" цитира данни от съдебните среди, според които 28 депутати са на съд по обвинения в корупция или излежават присъди затвор. Стотици кметове, зам.-кметове и общински съветници са подавали неверни декларации за имуществено състояние, конфликт на интереси и доходи, за които не могат да посочат произход.

Миналата седмица бившият премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора за четири години, след като бе осъден, че е взимал подкупи. Това стана само няколко месеца след като той приключи мандата си като министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай