Комерсант: Разследването на Цветанов стигна до ЕП

Комерсант: Разследването на Цветанов стигна до ЕП | StandartNews.com

Москва. Разследването на действията на бившия български вътрешен министър Цветан Цветанов, който е най-близкият сътрудник на Бойко Борисов, достигна до Европейския парламент, пише "Комерсант".

Европейският парламент започна разглеждане на случаите с незаконно подслушване на политици, бизнесмени и европейския комисар, осъществено от българското вътрешно министерство в периода от 2009 до 2013. Резултатите от разследването, провеждано от Комисията за гражданска свобода и вътрешен ред, ще бъдат огласени в най-скоро време.

В навечерието на майските парламентарни избори България беше разтърсена от скандал с незаконно подслушване на водещи политици, бизнесмени и дипломати, в центъра на който се оказа бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, заемащ сега поста заместник-председател на ГЕРБ. Скандалът, с разследването на който се зае Европейският парламент, вече е кръстен "Българският Уотъргейт", отбелязва "Комерсант", цитиран от БГНЕС.

След като бяха уволнени наведнъж четирима високопоставени служители на МВР тази седмица прокуратурата разпитва в продължения на цели четири часа и самия Цветанов. Именно той, според опозицията и неправителствените организации, в качеството си на вътрешен министър е нареждал подслушвания без санкцията на съда. Самият Цветанов, най-близкият сътрудник на подалия през февруари оставка премиер Бойко Борисов, отрича обвиненията. И даже обеща да напусне политиката, ако бъде доказано незаконното подслушване.

В списъка на подслушваните са еврокомисарят Кристалина Георгиева /която беше спрягана за служебен премиер/, а също така настоящият президент Росен Плевнелиев. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди да започне проверка в МВР, а също така да се конфискува миниван Chrysler Voyager, оборудван с апаратурата за подслушване.

Лидерът на опозиционната БСП и бивш премиер Сергей Станишев чрез своите евродепутати повдигна въпроса за подслушването в Брюксел. Комисията по гражданска свобода, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент се оказа най-високопоставената организация, която се зае с разследването на "Българския Уотъргейт". Процедурата, която беше задействана от ЕП, дава право на евродепутатите да изслушат всички отговорни лица, включително Цветан Цветанов.

Така борбата между най-големите български партии ГЕРБ и БСП стигна ниво ЕП, където всеки от тях има своя група за подкрепа. Разследването на делото за подслушването беше подкрепено от европейските социалисти и либерали / Сергей Станишев е не само лидер на БСП, но и председател на ПЕС/. А българският евродепутат социалист Илияна Йотова обеща в най-скоро време да внесе скандала за подслушването в комисията Антимафия на ЕП, за да бъде разследван.

Сергей Станишев беше подкрепен и от председателя на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода. "Срамно е, че България, която е страна-член на ЕС, се управлява от администрация, което очевидно е нарушавала с помощта на полицията правата и лична неприкосновеност на много хора", изрази съжаление господин Свобода. Според него, Европейската комисия трябва да помогне на ЕП и незабавно да започне разследване на случаите на незаконно подслушване в България.

Активизира се и другият лагер. Ръководството на ЕНП подкрепи Цветанов. А председателят на групата й в ЕП Жозеф Доул осъди "опита за политическа експлоатация на разследването в България". "ЕП не трябва да се подава на изкушението и да се превръща в съдия на националната прокуратура", заяви Доул, който посети през април България, за да подкрепи ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай