Хилядна демонстрация в памет на убит младеж в Атина

Хилядна демонстрация в памет на убит младеж в Атина | StandartNews.com

София. Хиляди хора демонстрираха в Атина и Солун в памет на убития преди пет години от полицай младеж в атинския квартал Екзархия.

Тогава убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос предизвика вълна от протести, прераснали в масови безредици и обхванали цялата страна.

През октомври 2010 г. полицаят, застрелял младежа, беше осъден на доживотен затвор.

Събралите се ученици, студенти и синдикалисти бяха около 2000 души по данни на полицията, но според организаторите броят им надхвърлял 5000 души.

"Дойдохме да подкрепим момчето, което бе убито на нашата възраст. Трябва да бъде ясно, че няма да се примирим с ежедневното насилие в нашата страна", казва Елени Карабина.

Обкръжени от значителни сили за борба с безредиците, младежите, някои от които с качулки, скандираха враждебни на полицията лозунги. Някои хвърляха бутилки с вода, камъни и предмети срещу силите на реда.

Стигна се и до сблъсъци между около 300 младежи и полицаи, които използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. Демонстрантите издигаха и антифашистки лозунги в памет на убития през септември от членове на неонацистката партия "Златна зора" антифашист и певец Павлос Фисас.

В Солун над 800 души преминаха през центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай