Германия съди бивш президент

Германия съди бивш президент | StandartNews.com

Хановер. В Германия в четвъртък започна делото за подкупи срещу бившия президент на страната Кристиан Вулф, което е първото подобно съдебно разглеждане в историята на страната, съобщиха световните медии.

Бившият държавен глава на страната се изправи пред съд в Хановер, където Вулф бе обвинен, че се е възползвал от служебното си положение, за да получи лични изгоди в размер на 719 евро и 40 цента.

Кристиан Вулф определи повдигнатите срещу него обвинения като "фарс" и че ще бъде оправдан по делото. "Съвършено уверен съм, че ще успея да се освободя от всички обвинения и упреци", каза Вулф пред журналисти преди началото на процеса. Намеквайки, че се надява да се върне в публичния живот след оставката си през февруари 2012 г., той допълни, че би искал отново да се посвети на проблеми, които винаги са били близки на сърцето му. 54-годишният Вулф е обвинен от прокуратурата, че е позволил на своя приятел, филмовия продуцент Давид Грьоневолд, да му плати някои от пътните разноски по време на посещение на Октоберфеста в Мюнхен преди пет години, докато е бил премиер на провинция Долна Саксония в замяна на помощ за рекламирането на филмов проект. Самият Грьоневолд отказа вчера да говори с медиите.

Това е единственото обвинение, което все още тегне над Вулф, след като първоначално прокуратурата разследваше други твърдения, че той се е възползвал от богати приятели, включително за луксозни ваканции и евтин жилищен кредит. Той бе обвинен от медиите, че е дал подвеждащи изявления за заема и по-късно се извини на редактора на в. Билд Кай Дикман за това, че е оставил гневно съобщение на гласовата му поща със заплахи, ако историята бъде публикувана. Обществото в Германия е разделено в мнението си за случая, тъй като финансовата облага възлиза на малко над 700 евро, като някои коментатори се питат дали си заслужава 22-дневното дело с 46 свидетели, което трябва да продължи до април догодина.

Кристиан Вулф напусна поста на президент на Германия, който заемаше в продължение на 598 дни, през февруари миналата година. Ако бъде осъден, политикът, смятан някога за потенциален наследник на канцлера Ангела Меркел, ще получи до три години затвор или ще трябва да плати глоба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай