ЕС обмисля отпускане на помощи за бежанците в България

Вицепремиерът Цветлин Йовчев представя страната ни на заседанието

ЕС обмисля отпускане на помощи за бежанците в България | StandartNews.com

Люксембург. Министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз днес ще обсъдят в Люксембург каква помощ може да бъде оказана на страните, които са обект на засилен бежански натиск - сред които е и България.

Дни  след трагедията с потъналия бежански кораб край Лампедуза няма никакви съмнения, че фокусът ще бъде върху Италия и бежанския наплив, с който тя трябва да се справя.

Мащабите на европейската солидарност обаче ще бъдат измерени и по отношение на България, Кипър и Гърция, които са най-засегнати от бежанската вълна от Сирия. Пред вътрешните министри ще бъдат представени заключенията и препоръките на специалната мисия, която посети трите страни през миналата седмица. На базата на тях те ще очертаят и възможната финансова и друга европейска помощ.

Другата тема - за социалния туризъм от България и Румъния, се очаква да бъде изведена в рамките на дискусиите по междинния доклад за свободното движение, който ще бъде представен от Еврокомисията. Прогнозите са, че във връзка с него страни като Германия, Австрия, Великобритания и Холандия ще изложат проблемите, пред които са изправени заради българи и румънци, експлоатиращи социалните им системи. Според дипломатически източници, представителите на тези държави ще отправят дори и обвинения към ЕК, че не се отнася към този проблем с необходимото разбиране и внимание.

С днешна дата не се предвиждат каквито и да било решения или мерки по въпроса – очертава се по-скоро предварителна дискусия, от която да последват резултати на по-късен етап.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев представя страната ни на заседанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай