ЕК глоби Румъния със 700 млн. евро

ЕК глоби Румъния със 700 млн. евро | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия глоби Румъния с почти 700 млн. евро заради грешки в разпределението на финансовите средства, които са били отпуснати от комисията.

Информацията даде румънският министър по еврофондовете Еуджен Теодорович, който представи пред журналисти резултатите от одита, направен от представители на Еврокомисията. Най-много нарушения са открити при разпределението на еврофондовете за обществени поръчки, призна Теодорович.

Санкциите са наложени по всички оперативни програми на ЕС в Румъния. По данни на Европейското бюро за борба с нарушенията, публикувани през м.г., Букурещ е на едно от първите места в ЕС по измами с усвояването на еврофондовете.

През 2012 г. са били регистрирани 225 нарушения, след което Еврокомисията замразява 10,4 млрд. еврофондове, предназначени за развитието на регионите и транспортната мрежа в Румъния заради корупция при усвояването им.

Румънският президент Траян Бъсеску препоръча на спецслужбите да обърнат по-специално внимание на проблема с изкореняването на корупция при разходването на средства от еврофондовете, където, по неговите думите, "са налице твърде много възможности за разхищение".

С цел повишаване ефективността в усвояването на еврофондовете румънското правителство създаде отделно министерство. Това обаче не подобри ситуацията. Както отбелязва румънската преса, държавните чиновници харчат стотици хиляди евро от еврофондовете за покупка на скъпи вина, парфюмерия и прочие, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай