Бурята в Европа взе три жертви и предизвика хаос

Бурята в Европа взе три жертви и предизвика хаос | StandartNews.com

Лондон. Ураганните ветрове, които от два дни духат в Северна Европа, взеха живота на трима души, предизвикаха транспортен хаос и има опасност да предизвикат едни от най-големите морски вълни от десетилетия.

Шофьор на камион загина, след като камионът му беше буквално издухан от ветровете в Шотландия. Друг почина, когато върху него падна дърво в Англия. В Дания друг „летящ" камион помете една жена, предаде Би Би Си.

Много хора са ранени.

В Германия пристанището в Хамбург се барикадира с чували с пясък в очакване на силно вълнение.

Бурята Ксавер удари Европа в четвъртък и остави хиляди домове без електричество. Скоростта на вятъра на места достига 228 км/ч.

На източното крайбрежие на Англия морското вълнение е с най-голямата си сила от 60 години насам, а в Северен Уелс на места се налага евакуация на населението.

Двама моряци бяха изхвърлени от борда и се издирват в морето край южната част на крайбрежието на Швеция.

Властите във Великобритания предупредиха, че се очакват наводнения в крайбрежните райони.

Бурята предизвика и транспортен хаос. Холандските авиолинии KLM отмениха 84 полета от Амстердам, а в Хамбург те са 120. Отменени са полети също от Глазгоу, Единбург и Абърдийн.

В Шотландия изцяло спря железопътния транспорт, част от инфраструктурата е увредена. В останалите части на Северна Европа също има проблеми – в Швеция и Дания влаковете също не се движат, а германският превозвач Deutsche Bahn предупреди за възможни забавяния и смущения в графика. Не се движат и фериботите между Швеция и Дания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай