Брюксел обяви война на найлоновите торбички

ЕК иска от държавите членки да наложат допълнителни такси или дори да ги забранят

Брюксел обяви война на найлоновите торбички | StandartNews.com

Брюксел. Брюксел насърчи държавите членки на ЕС да ограничат използването на торбички за еднократна употреба в опит да намалят негативния им ефект върху околната среда.

Европейската комисия прие предложение, съгласно което се препоръчва на страните да приемат мерки за намаляване на използването на найлонови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона. Тези мерки могат да включват използването на икономически инструменти, например такси, национални цели за намаляване на употребата им, търговски ограничения при спазване на правилата за вътрешния пазар или дори забрана при определени условия.
Предложението е част от промени в европейската Директива относно опаковките и отпадъците от опаковки. "Всяка

година в Европа се изхвърлят над 8 милиарда найлонови торбички, които причиняват огромни щети на околната среда", заяви еврокомисарят за околната среда Янез Поточник. Предложенията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, за да влязат в сила.

Потреблението на тънки найлонови торбички за пазаруване в ЕС през 2010 г. се оценява на 98,6 млрд. броя, което означава всеки гражданин на ЕС използва средно 198 такива торбички на година. Данните за отделните страни варират значително - от 4 торбички годишно на човек в Дания и Финландия до 466 в Полша, Португалия и Словакия. Тези торбички се разграждат в течение на стотици години в природата и много често са откривани в стомасите на застрашени видове като костенурки и морски птици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай