Понеделник,

Брюксел дава Лондон на Съда на ЕС заради имигрантите

От: Failed to load user -
2684
Брюксел дава Лондон на Съда на ЕС заради имигрантите
A
A
A

Люксембург. Европейската комисия предаде днес Великобритания на Съда на Европейския съюз в Люксембург, тъй като страната не спазва европейските защити срещу измами със социалните фондове, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Наказателната мярка е заради т. нар. "социален туризъм". В тази категория попадат имигранти, които може да се възползват от социалните помощи в приемащата държава.

Вместо да спазва европейските правила за проверка, Великобритания прилага свои критерии, обхванати от стандарта "право на пребиваване". Така много европейци, които са се заселили в страната, не могат да се възползват от социални услуги, осигурени от европейското законодателство, например от детски надбавки.

Еврокомисията отбелязва, че еврозаконодателството, прието през 2009 г., ясно посочва кои европейци попадат в категорията на постоянно пребиваващи в приемащата държава. Спазването на установените критерии е гаранция за избягването на измами, се посочва в съобщението.

Брюксел допълва, че Великобритания едностранно е въвела критерия "право на престой", който се получава автоматично от британските граждани, но поставя допълнителни условия за заселване на останалите граждани на ЕС, което е определено като дискриминация.

През 2011 г. Еврокомисията поиска Великобритания да прекрати тези дискриминационни действия, но мерки не бяха взети, в резултат на което бяха получени жалби, припомнят от Брюксел.

Комисията уточнява, че правото на свободно движение в ЕС позволява държавите от ЕС да ограничават достъпа до социалните си системи за чужденци, но не и когато те работят в приемащата държава и когато са постоянно заселени там.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички