Брюксел дава Лондон на Съда на ЕС заради имигрантите

Брюксел дава Лондон на Съда на ЕС заради имигрантите | StandartNews.com

Люксембург. Европейската комисия предаде днес Великобритания на Съда на Европейския съюз в Люксембург, тъй като страната не спазва европейските защити срещу измами със социалните фондове, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Наказателната мярка е заради т. нар. "социален туризъм". В тази категория попадат имигранти, които може да се възползват от социалните помощи в приемащата държава.

Вместо да спазва европейските правила за проверка, Великобритания прилага свои критерии, обхванати от стандарта "право на пребиваване". Така много европейци, които са се заселили в страната, не могат да се възползват от социални услуги, осигурени от европейското законодателство, например от детски надбавки.

Еврокомисията отбелязва, че еврозаконодателството, прието през 2009 г., ясно посочва кои европейци попадат в категорията на постоянно пребиваващи в приемащата държава. Спазването на установените критерии е гаранция за избягването на измами, се посочва в съобщението.

Брюксел допълва, че Великобритания едностранно е въвела критерия "право на престой", който се получава автоматично от британските граждани, но поставя допълнителни условия за заселване на останалите граждани на ЕС, което е определено като дискриминация.

През 2011 г. Еврокомисията поиска Великобритания да прекрати тези дискриминационни действия, но мерки не бяха взети, в резултат на което бяха получени жалби, припомнят от Брюксел.

Комисията уточнява, че правото на свободно движение в ЕС позволява държавите от ЕС да ограничават достъпа до социалните си системи за чужденци, но не и когато те работят в приемащата държава и когато са постоянно заселени там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай