Задава се перфектната магнитна буря! Слънцето изстреля плазма от упор

Какви са последствията за комуникациите и за здравето ни

Задава се перфектната магнитна буря! Слънцето изстреля плазма от упор | StandartNews.com

Преди няколко дни, на 15 юли, имаше експлозия на Слънцето. В резултат част от слънчевата плазма се отдели  и полетя право към нас. Въпрос на време е енергийният съсирек да се потопи в горните слоеве на земната атмосфера. Според една оценка, това ще стане днес, 19 юли. Други специалисти казват, че ще е ден-два по-късно, съобщава GlasNews.

Експлозията на Слънцето е регистрирана от земни и космически обсерватории. Според астрономите, заснели подобното на змия изхвърляне на плазма, „това беше несравнима гледка“.

Какво ще се случи след това? Слънчевата плазма носи море от замръзнала енергия. За щастие Земята е защитена от магнитно поле. Именно в него, на разстояние няколко хиляди километра от планетата, ще удари плазмата. Но полето на Земята ще се свие и ще резонира като барабан. Той ще започне да осцилира произволно. Ще започне магнитна буря.

Магнитната буря има красиво последствие - полярни сияния. Лъвският дял от енергията на Слънцето ще се плъзне по силовите линии към магнитните полюси, а заредените частици ще се сблъскат с молекулите на въздуха. В резултат на сложни процеси въздушните молекули започват да светят, предимно в зелено. Това е полярното сияние. Колкото по-силен е, толкова по-южните райони се виждат. Ако бурята е силна, сиянието се наблюдава дори в Гърция и Африка.

Но множество слоеве са свързани с магнитното поле на земята, които например правят възможна радиокомуникация на дълги разстояния на Земята. Когато магнитното поле започне да осцилира, слоевете също ще се люлеят. Връзката ще бъде прекъсната. В по-малка степен страдат тези, които използват комуникации на пряка видимост (fm-радио, интернет), в по-голяма степен - комуникации на дълги разстояния, които по същество изчезват (моряци). Понякога, напротив, слоевете са толкова изкривени, че се появява връзка там, където не е имало такава. Това се нарича "комуникация чрез полярните сияния". Когато се провежда, изглежда, че вашият събеседник е робот, така че гласът му е изкривен. Тъй като GPS се осъществява чрез сателити, комуникацията с тях може да бъде засегната. Навигаторите могат да лъжат.

Ефектите върху здравето от магнитните бури са проучени широко, но няма ясно разбиране. Като цяло стигнахме до извода, че през лятото е минимален. Защо, не знаем.

Слънцето сега е на път към максималната си активност (максимумът ще бъде след няколко години), а това е много "зъл" максимум. Пристъпите се повтарят често и са силни. Учените не са успели да предскажат "гнева" на този максимум и са изненадани от активността на Слънцето. Така че ще има още такива бури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай