Вучков: Ямбол, Елхово и Видинско остават в критична ситуация

Вучков: Ямбол, Елхово и Видинско остават в критична ситуация | StandartNews.com

София. Три остават най-проблемните точки на територията на страната, отчете по БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който оглавява Националния кризисен щаб.

"В Ямбол и Елхово, по поречието на Тунджа, ситуацията е доста тревожна, защото има известно покачване на нивото на реката. Не са необходими нови извънредни мерки. Хората, които живеят там, просто трябва да изпълняват разпорежданията на служителите на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и полицията и при необходимост да бъдат изведени. Във Видинско заради обледяването има проблем с електроснабдяването. От тази нощ 9 села са без ток, в 3 от тях вече има ток. Вода има навсякъде", обобщи министърът.

В община Гълъбово почти всички села и в съседната община имат ток, без ток е само една махала, посочи той.

Вучков подчерта, че в бедстващите райони, където няма ток, е осигурено засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат мародерства. До момента няма информация за повишаване на регистрираните посегателства.

"Помощ за възстановяване в неотложни случаи след наводнения, земетресения, очевидно ще бъде оказвана чрез бюджета на междуведомствената комисия, която е към МС, но тя реагира постфактум за най-тежките поражения. Превенцията срещу бедствия обаче изисква огромен финансов ресурс с оглед изключително занемарената инфраструктура, който тази междуведомствена комисия не може да осигури. Нейният бюджет годишно варира между 60 и 90 млн. лв. Само исканията към нея за неотложни спасителни работи са над 300 млн. лв. годишно. Тя не може да покрие нуждата от превенция. Това не е толкова сигнал към финансовия министър, колкото към Министерски съвет – да започне поетапно да се приема една програма за превантивна дейност", призова вътрешният министър.

Тази или другата седмица ще бъде създаден единен национален контролиращ орган, който да следи язовирите и да координира действията за защита от наводненията, каза Вучков и добави, че най-вероятно това ще бъде Агенцията за метрологичен и технически надзор.

По горещата тема с насилието срещу екипите на Спешна помощ вътрешният министър каза, че едва ли е осъществима идеята всички екипи да бъдат придружавани от коли на полицията. "Ако се иска това, трябва да има предварително покриване на финансовия разход и назначаване на нови хора", подчерта той. Днес Вучков ще има среща с министъра на здравеопазването, за да изградят обща позиция по въпроса със Спешната помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай