Властелинът на хартиените ракети

Властелинът на хартиените ракети | StandartNews.com

Когато стане въпрос за хвърляне на хартиени самолетчета, първото, което обикновено човек си представя, е разбеснели се деца в начално училище. В междучасието и дори по време на часовете те хвърлят навсякъде ракетки, сгънати прилежно от скъсали листчета от тетрадките. Всеки го е правил някога в живота си.

Оказва се обаче, че хартиените самолетчета са стигнали далеч по-високо от класните стаи. Благодарение на "Ред Бул" запълването на свободно време в училище става професионален спорт. Той стартира официално през 2006 г. с първото световно първенство. И само 11 години по-късно българин покорява света на хартиените ракетки. 25-годишният Веселин Иванов от Сливен получава статуетка във формата на ръка, готова да изстреля самолетчето. Това се случва в хангар в Залцубрг, Австрия. Но за да стигне този връх, Веско тръгва от най-ниското ниво. "От малък имам голяма страст към хартиените ракетки. Непрекъснато си играехме с моите приятели. След като дойдох в София, за да уча в техническия университет, разбрах случайно, че има подобно нещо. Един колега ме извика долу в един салоните.

Каза, че има състезание. Реших да се пробвам, а взех, че и спечелих. От "Ред Бул" организират квалификации. Победителите от различните университети в България пък имат правото да се изправят един срещу друг. После следват и световните финали. Това е третото ми световно. На предните две завършвах трети в моята дисциплина - "най-дълго хвърляне", разказа Веско, който хвърли впечатляващите 52,22 м на финала. Така той отвя конкуренцията на хърватин, който бе печели първенството през 2009 и 2013 г.

"Вярвам, че мога и повече да метна самолета. На тренировка успях 58 метра. Но тогава ракетата мина на милиметри от тавана на хангара. На състезанието не исках да рискувам толкова", добави Иванов
Той е завършил електротехника и в момента работи по специалността си в София. Веско вярва в силите си. "Дори световната да е след 3-4 дни аз мога пак да ги бия", казва той. Неговата приятелка Лили е непрекъснато до него. "Тя винаги вика за мен. На квалификациите. Баща ми също е много щастлив", казва той.

Голямата награда за Веско обаче бе изживяване, което се помни цял живот. Той летя половин час с реактивен самолет "Алфа джет" от изложената колекция в Хангар-7 в Залцбург. Той е един от 480-те, произвеждани между 1973-1991 г. "Беше невероятно изживяване. Половин час летяхме. Първо ме завързаха целия. Сложиха ми и парашут. Дори без да искам сложих пръста си върху копчето за отпускане. Добре, че човекът от организацията бързо ми каза: "Не, пипай". В момента, в който тръгнахме аз се залепих за седалката. Ръцете ми натежаха. Чувствах се все едно надебелях изведнъж със 100 килограма", разказва с усмивка Иванов.

Като всеки голям спортист и Веско има ритуали, преди да хвърли ракетата. В хангара има диджей. Всеки може да отиде и да му каже с коя песен иска да изпълни хвърлянето. За първия кръг песента, която избрах бе на Рамщайн - Духаст. На финала пък използва AC DC - Thunderstruck.
Като световен първенец и истински властелин, Веско ще представлява България и на следващия шампион на планетата, който ще е през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай