Учени казаха кое любимо нещо не трябва да правим в почивните дни

Предишни изследвания са показали, че работата на смени нарушава телесния часовник

Учени казаха кое любимо нещо не трябва да правим в почивните дни | StandartNews.com

Поспиването в мързеливите неделни утрини или оставането до късно в събота вечер е ежеседмична традиция за много хора. Нови открития обаче могат да накарат мнозина да се замислят дали да нарушат обичайния си график на сън. Изследователи от Кралския колеж в Лондон установиха, че нередовният сън има връзка с вредните бактерии в червата, съобщава „Стъди Файндс“.

Този проект, проведен в сътрудничество със ZOE, компания за персонализирано хранене, е първият в историята, който съобщава за множество връзки между социалния живот или промяната във вътрешния часовник на тялото на човек при промяна на режима на сън между работните и почивните дни, с редица фактори, свързани със стомаха и храненето (качество на храната, хранителни навици, възпаления и състав на чревния микробиом) в рамките на една група.

Предишни изследвания са показали, че работата на смени нарушава телесния часовник и дори може да увеличи риска от увеличаване на теглото, сърдечни проблеми и диабет. Изследователският екип обаче твърди, че много по-малко се знае, че биологичните ни ритми наистина могат да бъдат повлияни от несъответствията в режима на сън. Например ранното събуждане с будилник в работни дни в сравнение с естественото събуждане в неработни дни при хора, работещи с редовно работно време.

"Знаем, че големите смущения в съня, като например работата на смени, могат да окажат сериозно влияние върху здравето. Това е първото проучване, което показва, че дори малки разлики във времето за сън през седмицата изглежда са свързани с разлики във видовете чревни бактерии. Някои от тези асоциации са свързани с разликите в храненето, но нашите данни показват, че може да са намесени и други, все още неизвестни фактори", казва главният автор д-р Уенди Хол от Кралския колеж в Лондон в съобщение за медиите.

Съставът на микробите в червата на човека (микробиом) може да повлияе отрицателно или положително на здравето му чрез производството на токсини или полезни метаболити. Специфични видове микроби могат дори да съответстват на риска от дългосрочни здравословни състояния на индивида, включително диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Микробиомът на всеки човек се влияе от храната, която той консумира, което означава, че чревното разнообразие е доста регулируемо.

Проучването сред 934 души от проучването ZOE PREDICT, най-голямото по рода си текущо проучване на храненето, авторите на проучването анализират проби от кръв, изпражнения и чревен микробиом в допълнение към измерванията на глюкозата при тези, чийто сън се счита за нередовен, в сравнение с други, които имат рутинен график на съня.

Забележително е, че авторите на изследването твърдят, че само 90-минутна разлика във времето на средната точка на съня - половината път между времето за сън и времето за събуждане - е свързана с разлики в състава на чревния микробиом.

"Сънят е ключов стълб на здравето и това изследване е особено навременно предвид нарастващия интерес към циркадните ритми и чревния микробиом. Дори 90-минутна разлика в средата на съня може да насърчи видовете микробиота, които имат неблагоприятни асоциации със здравето ви", казва първият автор на изследването Кейт Бермингам, доктор на науките, от Кралския колеж в Лондон и старши научен сътрудник по хранене в ZOE.

"Поддържането на редовен режим на сън, т.е. кога си лягаме и кога се събуждаме всеки ден, е лесно регулируемо поведение в начина на живот, което всички можем да направим и което може да повлияе на здравето ви чрез чревния микробиом към по-добро", заключава д-р Сара Бери от Кралския колеж в Лондон и главен учен в ZOE.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай