Църквата почита Богоявление със света литургия

Над 100 хиляди именици посрещат гости за празника

Църквата почита Богоявление със света литургия | StandartNews.com

София. В деня на кръщението на Исус Христос - Богоявление, църквата ще отслужи Божествена Василиева Света Литургия във всички епархии на страната.

Службата във Варненската катедрала „Успение Богородично” ще оглави митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод. В софийската катедрала „Св. Александър Невски” Василиевата Света Литургия и Великия водосвет ще отслужи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След това той ще благослови знамената на българското войнство и народа на площада пред Паметника на незнайния воин. По обед на езерото в столичния квартал „Дружба” ще бъде отслужен водосвет от Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан и ще бъде хвърлен Св. Кръст във водите му.

На Богоявлениен според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава небесата са се отворили и гълъб, който символизира Светия Дух се е спуснал върху Христос. Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото кръщението дава ново познание.

Имен ден днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара. У нас над 100 хиляди души ще посрещат гости в къщите си. Най-многобройни са мъжете, които носят името Йордан - 55 хил. Жените с името Йорданка пък са 42 хиляди. Богдан и Богдана са съответно 4200 и 2300. Най-многобройни у нас обаче са хората, които празнуват на Ивановден. Утре се очаква над 300 хиляди да посрещнат гости за празника си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай