Цачева: От грижата за децата днес зависи бъдещето на обществото

Цачева: От грижата за децата днес зависи бъдещето на обществото | StandartNews.com

Софи. "Все още сме в дълг към нашите деца, от грижата за тях днес зависи успешното развитие и бъдещето на цялото ни общество", заяви председателят на НС Цецка Цачева на среща с представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай. В разговора по повод отбелязването на 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето участваха също експерти и представители на гражданското общество, работещи в областта на правата на детето.

Представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай благодари за възможността да разговарят точно в деня, в който се отбелязват 25 години от приемането на Конвенцията. Ние сме тук, за да изразим нашата подкрепа и сътрудничество с парламента по въпросите, които касаят децата, отбеляза тя. Таня Радочай подчерта, че Конвенцията е широко признат документ, но, за съжаление, не е така широко прилаган, въпреки че страните, които са го ратифицирали, полагат усилия за нейната реализация. Фото-изложбата на УНИЦЕФ „Детските права имат лице и история!" е чудесен начин децата да влязат в парламента, посочи представителят на УНИЦЕФ и изрази надежда представители на Националния съвет на децата да бъдат чести гости на Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че въпросът за правата на децата е във фокуса на вниманието на Народното събрание. Въпреки постигнатото – приет Закон за закрила на детето, Национална стратегия и деинституционализацията на грижата за деца, пред нас стоят много предизвикателства и отговорности, свързани със закрилата и развитието на децата, посочи тя. Председателят на НС допълни, че винаги, когато искат да споделят идеи, представители на Националния съвет са добри дошли в законодателната институция.

Заместник-председателят на Националния съвет на децата Христиана Димитрова благодари за поканата и посочи, че целта на съвета е да насърчи детското участие при вземане на решения, свързани с децата.

В хода на разговора бяха обсъдени темите за достъп на децата до качествено образование и здравеопазване, до правосъдие, подкрепа за семействата и гарантиране на равни възможности за развитие на всички български деца.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се ангажира още следващата седмица да запознае ресорните парламентарни комисии с поставените проблеми.

Председателят на парламента Цецка Цачева връчи на представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай почетен плакет на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай