Топ 7 на най-посещаваните пещери в България

Кои са те?

Топ 7 на най-посещаваните пещери в България | StandartNews.com

 

1.       Магурата

Тази видинска пещера, разположена на около километър от село Рабиша, образувана в Рабишката могила, е сред най-популярните и посещаваните у нас. 13 приказни зали очакват посетителите, сред които и зала, чиито стени са изпъстрени с тайнствени знаци и схематични образи на хора и животни – древни рисунки, допринесли за популярността на пещерата и за световната ѝ слава.

Любопитен факт е, че една от залите се използва за отлежаване на прочути вина – факт, който радва едни, но натъжава любителите на прилепи, чиито някогашен дом днес е зает от вината. Магурата е скътала в пазвата си и един от най-големите сталактони у нас. Цели 2 километра и половина приказен свят, изпъстрен с рисунки и тайни, с пещерни образувания и красота. Не е случайно, че пещерата е паметник на културата и че намира място в класацията ни на най-красивите пещери в България.

2.       Леденика

Пещерата Леденика е богатството на Враца, гордост за града. Разположена на територията на природен парк „Врачански Балкан“, Леденика намира своето заслужено място като една от най-красивите пещери в България. Пещерата е използвана по време на Турското иго като място, където овчарите съхранявали млякото си, за да не се вкисне.

Впечатлява с разнообразието от пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони, част от които имат причудливи форми, от които произхождат и странните им имена – Дядо Коледа, Къщичката на баба Яга и др. Пещерата Леденика е предпочитана от туристите и заради малкото синтрово езеро, за което се носят легенди, че изпълнява съкровени желания. Опитайте сами дали е истина.

3.       Съева дупка

Мнозина я сочат като най-красивата пещера в България заедно с Ягодинската. Разположена близо до село Брестница, област Ловеч, тя също е служела на местното население по време на турското робство, но като укритие. Пещерата е използвана и много по-рано – по време на римския император Антоний, за което свидетелстват глинени съдове, монети и други предмети, открити в нея.

Съева дупка впечатлява с цветовете си и с богатството на пещерни образувания, като най-големият сталактон в пещерата е с обиколка от цели 60 метра. Съева дупка е обявена за природна забележителност и е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

4.       Орлова чука

 Пещерата, разположена близо до град Две могили, е природна забележителност и археологически паметник на културата от национално значение. Това е втората по дължина пещера у нас и всеки милиметър от нейните над 13 километра е преживяване за сетивата с красивите пещерни образувания. Орлова чука е била обитавана 200 000 – 40 000 години преди Христа, за което сочат находките, открити в нея. Всичко това ни дава основание да я посочим като една от най-красивите пещери в България.

5.       Снежанка

 Тази малка пещера – едва около 230 метра, разположена близо до град Пещера, е сред най-красивите мраморни пещери в България. Сред най-големите ѝ богатства са стотиците хиляди сталактити, обсипали свода ѝ, и очарователни езерца, придаващи на пещерата особен чар.

6.       Дяволското гърло

Мястото е толкова тайнствено, загадъчно и мистично, че понякога те побиват тръпки, докато слушаш легендите. Не е случайно избрано и за заснемане на едноименния български филм. Наричат тази пропастна пещера подземна мистерия, скрила чудеса и тайни. Скътала е най-високия подземен водопад на Балканите, но не толкова той, колкото легендата за пещерата, прилича посетителите.

Най-голямата загадка е подземна река, която не връща, каквото е погълнала. През 1968 г. придошлата река помита 350 кубика дървен материал, които потъват в пещерата. От тях никога не излиза на изхода на реката нито треска. Именно тази страховита история, съчетана с историята на двамата водолази, спуснали се да изучат реката и неизплували обратно, прави пещерата Дяволското гърло една от най-популярните в България.

7.        Ягодинската пещера Разположена близо до село Ягодина, тя е сред най-красивите пещери в България. Дължината и е 10 км и е разположена на три етажа, богати на пещерни образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, пещерни перли. Пещерата, която днес е сред Стоте национални туристически обекта на България, в далечното минало, пише actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай